sobota, 8 lipca 2017

Pierogi z soczewicą i boczkiem - kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Pierogi z soczewicą i boczkiem - kuchnia podkarpacka

Pierogi ruskie nigdy się nie nudzą, to oczywiste, ale czasem przygotowuję dwa farsze, żeby było różnorodnie. Tym razem skorzystałam z podkarpackiego przepisu na pierogi z soczewicą, boczkiem i cebulą. Są bardzo smaczne i syte. Do tego farsz łatwo przygotować. A jeśli ktoś nie przepada za boczkiem, można go po prostu pominąć i przygotować wersję wegetariańską.
Do przygotowania tych pierogów polecam czerwoną soczewicę ze względu na krótszy czas gotowania i łagodniejszy smak. Jednak zielona soczewica również nadaje się do pierogów. Nie ma też znaczenia, czy kupimy ją w opakowaniu zbiorczym i ugotujemy luzem w wodzie, czy też będzie ona pakowana w woreczki do gotowania. Ważne, by ugotować ją na miękko.
Przepis pochodzi z publikacji „Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”.

Pierogi z soczewicą i boczkiem - kuchnia podkarpacka

Składniki na około 60 sztuk:
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • około 1 szklanki ciepłej wody
Farsz:
  • 500 g soczewicy
  • 200 g boczku
  • 3 cebule
  • sól i pieprz do smaku
Ewentualnie boczek dla okrasy.

Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu aż do zupełnej miękkości (lekkiego rozgotowania). Cebulę siekamy i smażymy na boczku. Wszystko razem mielimy (boczek można dodać bez mielenia). Farsz przyprawiamy solą i pieprzem.


Do mąki dodajemy sól, roztrzepane jajko i wodę. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je cienko, wycinamy kółka i nakładamy do nich farsz. Pierogi wrzucamy na zagotowaną, posoloną wodę. Mieszamy delikatnie, żeby nie przywarły do dna. Kiedy pierogi wypłyną gotujemy je jeszcze 3-4 minuty. Po wyciągnięciu z wody pierogi można okrasić pokrojonym w kosteczkę i podsmażonym boczkiem.

Pierogi z soczewicą i boczkiem - kuchnia podkarpacka


Inne rodzaje podkarpackich pierogów, a także przepisy na różne dania z regiony znajdziecie TUTAJ




6 komentarzy:

  1. Moja Teściowa robi pierogi z soczewicą - pyszne są :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Żadnymi pierogami nie pogardzimy a farsz zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam pierogi, a takich bardzo chętnie bym skosztowała! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem fanką pierogów ruskich i nawet jak mam ochotę na jakiś inny smak to koniec końców i tak wybieram ruskie :-)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.