niedziela, 13 sierpnia 2017

Zajączki w sosie z pomidorów – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Zajączki w sosie z pomidorów - kuchnia podkarpacka

Zajączki to kotlety przygotowane z mielonego mięsa i drobno siekanej kapusty. Z założenia przygotowuje się je z mięsa zająca, ale ponieważ nie jest ono łatwo dostępne, można użyć dowolnego mięsa – drobiowego, wieprzowego, a nawet wołowego.
Na pół kilograma mięsa dodaje się średnią główkę drobno siekanej, ugniecionej kapusty, co sprawia, że kotleciki są delikatne, a ich smak wyjątkowy. Są też bardzo miękkie, dzięki użyciu kaszy manny do połączenia masy mięsno-warzywnej. Po lekkim obsmażeniu zajączki duszone są w piekarniku w sosie pomidorowym, dzięki czemu pozostają soczyste.
Jednym słowem zajączki w sosie z pomidorów to kolejne podkarpackie danie godne polecenia :) Przepis na to smaczne danie obiadowe pochodzi od Pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Starym Lublińcu-Osiedlu. Można go znaleźć w publikacji „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziem Lubaczowskiej”.

Zajączki w sosie z pomidorów - kuchnia podkarpacka

Składniki na około 25 zajączków:

Sos:
  • 500 g dojrzałych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietany (niezbyt gęstej)
  • sól i pieprz do smaku

Kotlety:
  • 500 g mięsa mielonego z zająca (lub innego)
  • 2 kg białej kapusty (średnia główka)
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Kapustę szatkujemy i drobno siekamy. Zasypujemy czubatą łyżką soli, ugniatamy i odstawiamy na około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy sos.

Pomidory sparzamy wrzątkiem, ściągamy z nich skórkę i wycinamy twarde środki. Kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy i podduszamy na maśle w niewielkim garnku. Do cebuli dodajemy pomidory. Całość dusimy na niewielkim ogniu aż pomidory się rozpadną. Solimy do smaku i dodajemy pieprz. Zamiast przecierać duszone pomidory, proponuję całość zblendować, by sos był gładki. Sos ściągamy z ognia i blendujemy, a pod koniec blendowania dodajemy śmietanę.

Kapustę dobrze odciskamy z soków, dodajemy do niej mielone mięso, jajka, kaszę mannę i drobno posiekamy cebulę. Dodajemy do smaku pieprz i ewentualnie trochę soli. Masę dobrze wyrabiamy.
Na patelni podgrzewamy olej. Dłonie zwilżamy wodą i formujemy niewielkie podłużne kotlety. Obsmażamy je z obu stron na złoto i układamy w naczyniu żaroodpornym. Kotlety zalewamy sosem i przykrywamy naczynie pokrywką lub folią aluminiową. Pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Zajączki podajemy z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.

Zajączki w sosie z pomidorów - kuchnia podkarpacka


Inne dania KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie TUTAJ


6 komentarzy:

  1. Bardzo apetycznie wyglądają i na pewno smakują wybornie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłyśmy już mięso zająca i nam smakowało, także takie pulpeciki z chęcią byśmy spróbowały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam je dziś, wg przepisu i mam pytanie: co zrobiłam nie tak, ze mi się po upieczeniu rozpadły? Smak super, wykonanie proste i szybkie, wszystko ok tylko konsystencja samych kotlecikow za rzadka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To może być kwestia kapusty. Jeśli jest zbyt łukowata, ma duże twarde nerwy, trudno je potem zagnieść tak, żeby połączyły się z mięsem. Kapusta po ugnieceniu musi być bardzo miękka i trzeba ją dobrze odcisnąć. Wtedy dobrze się wyrabia spójną masę. Kotleciki nie powinny być też zbyt duże. Być może wśród wymienionych powodów znajdziesz swój... Mam nadzieję, że nie zniechęci Cię to do kotletów z dodatkiem kapusty, bo są warte zachodu. Pozdrawiam serdecznie :-)

      Usuń
  4. Absolutnie nie zniechęciło, dlatego pytam, bo chciałabym je jeszcze zrobić i to nie raz.Tak po namyśle to chyba kapustę trza było mocniej "wykręcić" z płynu. Poszatkowałam naprawdę drobniutko.

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.