sobota, 14 października 2017

Pierogi ruskie – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Pierogi ruskie - kuchnia podkarpacka

Pierogi ruskie to sztandarowe danie kuchni polskiej. Teoretycznie wszędzie przygotowuje się je tak samo, ale w praktyce w każdym domu smakują one trochę inaczej. Dlatego jedni najbardziej lubią ruskie babci, inni mamy, a jeszcze inni teściowej. Sekret tkwi w cieście i w farszu. Wszyscy oczekujemy, że ciasto będzie cienkie i miękkie, ale pierogi nie będą się rozpadać. Farsz ma być odpowiednio wilgotny, ma być go dużo, a sekret jego smaku tkwi w proporcjach. I nie ma jednych konkretnych proporcji. Zależą one od upodobań. Ja przygotowuję farsz w proporcjach 3:2, czyli ziemniaków jest odrobinę więcej, niż białego sera. Na wschodzie Podkarpacia, w okolicach Przemyśla, do farszu na pierogi ruskie dodaje się tradycyjnie miętę.
Zastanawiałam się nad tym, czy jest w ogóle sens umieszczać na blogu przepis na tak popularne danie. Jednak pomyślałam o mojej kuzynce, która przez całe dorosłe życie nie gotowała pierogów, bo jej ciasto zawsze było za twarde i wszyscy mówili, że pierogi jej mamy są lepsze. W te wakacje podsunęłam jej przepis na ciasto pierogowe, które ja najbardziej lubię. Wierzcie lub nie, ale była tak zachwycona, że potrafi ugotować smaczne pierogi, że gotowała je codziennie przez 3 dni. A mowa o cieście z mąki, soli, gorącej wody i odrobiny oleju. Te składniki gwarantują miękkie, elastyczne ciasto, które można cienko rozwałkować, ale się nie rwie i nie rozkleja przy gotowaniu.
Farsz, który od zawsze najbardziej mi smakował, przygotowywany jest z niemal równych proporcji ziemniaków i białego sera (z niewielką przewagą ziemniaków). Do farszu dodaję podsmażoną na maśle cebulkę razem z masłem, na którym się podsmażała. Ponieważ biały ser dodaję do ziemniaków, które są jeszcze ciepłe, farsz jest jednolity i gładki. W rankingu mojej córki zajmuje on pierwsze miejsce przed pierogami obu babć. Dla mnie to jak medal olimpijski :)

Pierogi ruskie - kuchnia podkarpacka

Składniki na około 60 sztuk:
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki soli
  • około 1 szklanki gorącej wody
Farsz:
  • 8 średnich ziemniaków
  • 300-400 g półtłustego białego sera (twarogu)
  • 1 niewielka cebula
  • 1-2 łyżki
  •  masła
  • sól i pieprz do smaku
Cebula i masło do okraszenia


Przygotowujemy farsz.
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w posolonej wodzie. Biały ser przeciskamy przez praskę lub rozdrabniamy widelcem. Cebulę drobniutko siekamy i dusimy ją z odrobiną soli na maśle. Cebula ma być miękka, ale nie zrumieniona. Ugotowane, odcedzone ziemniaki tłuczemy. Pod koniec dodajemy cebulkę z masłem i biały ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Dobrze mieszamy.

Wyrabiamy ciasto.
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej sól i olej. Wlewamy po trochę wodę i mieszamy uważając, żeby nie poparzyć rąk. Kiedy cała woda jest już połączona z mąką, wyrabiamy ciasto. Na początku będzie się bardzo kleić, ale nie zniechęcajcie się. Im dłużej będziecie je wyrabiać, tym bardziej elastyczne, miękkie i gładkie będzie ciasto.

Stolnicę podsypujemy lekko mąką, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2-3 mm i wycinamy kółka o średnicy około 5 cm. Na każde kółko nakładamy dużą łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi.


W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Zmniejszamy lekko ogień, mieszamy wodę drewnianą łyżką i wrzucamy do niej około 10-12 pierogów. Od czasu do czasu mieszamy lekko drewnianą łyżką, by pierogi nie przywarły do dna. Kiedy wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze przez około 2-3 minuty. Pierogi wyciągamy łyżką cedzakową. Gotowe porcje okraszamy cebulką podsmażoną na maśle.

Pierogi ruskie - kuchnia podkarpacka



Zapraszam również do zakładki z alfabetycznym spisem dań KUCHNI PODKARPACKIEJ


Przepis bierze udział w akcji „Kuchnia krajów słowiańskich”

Kuchnia krajów słowiańskich 2017




13 komentarzy:

  1. zjadłabym całą ta miseczkę z pierożkami. bosko wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione pierogi :) Uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, pyszne pierogi ruskie - jak ja uwielbiam takie pierożki :D Po prostu kocham!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Ależ narobiłaś mi smaku!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach, byłabym zapomniała - u mnie na zakończenie akcji również są pierogi i to podkarpackie! Chyba czytamy sobie w myślach. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak naprawdę żadnym pierogiem nie pogardzimy i póki są domowe to zjemy i babci i mamy i teściowej i bratowej xD

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie zrobicie dobrych pierogów pisząc ziemniaki.Do dobrych pierogów potrzebne są ziemniaki odpowiedniej odmiany.Najlepsze to bryza,lub inne typ kulinarny C.

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepisów na pierożki nigdy za wiele, dlatego i ten dołączam do swojej kolekcji. Dziękuję za inspirujący post i życzę sukcesów. Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pierogi za granicą przypominają mi o polskiej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Moje ciasto na pierogi, które od lat korzystam to :kg mąki, 2 szkl wody ciepłej, szczypta soli i pół szkl oleju mega puszyste☺️

    OdpowiedzUsuń
  11. Moje ciasto na pierogi, które od lat korzystam to :kg mąki, 2 szkl wody ciepłej, szczypta soli i pół szkl oleju mega puszyste☺️

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.