sobota, 25 listopada 2017

Gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach - kuchnia podkarpacka 

Gołąbki z kaszą to jeden ze znaków rozpoznawczych kuchni podkarpackiej. Najczęściej jest to kasza gryczana, ale tym razem proponuję Wam moją ulubioną kaszę jęczmienną. Z dodatkiem suszonych grzybów i cebuli taka kasza jest już daniem samym w sobie. Jednak mięso z żeberek w farszu i rosół, w którym najpierw gotuje się mięso, a później kaszę, sprawiają że gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach godne są nie tylko niedzielnego, ale i świątecznego stołu. Namawiam zatem na przygotowanie gołąbków według receptury pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Wzdowa (gmina Haczów, okolice Krosna) i celebrowanie doskonałych podkarpackich smaków.
Przepis pochodzi z kopalni receptur na pozornie zwykłe, a jednak często nieprzeciętne dania regionalne pt. „Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”.

Gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach - kuchnia podkarpacka 
Składniki:
  • 20 dużych liści kapusty (1 większa kapusta)
  • 500 g kaszy jęczmiennej
  • 3 cebule
  • 100 g słoniny
  • 600 g żeberek wieprzowych,
  • 100 g grzybów suszonych
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • dodatkowo do rosołu z żeberek proponuję marchewkę, pietruszkę, liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu
Żeberka wkładamy do garnka z zimną wodą, dodajemy sól, warzywa, przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Mięso wyciągamy z rosołu i rozdrabniamy. W rosole gotujemy wypłukaną w wodzie kaszę. Powinno go być około 6 szklanek. Po ugotowaniu kaszę odstawiamy pod przykryciem na godzinę do zaparzenia.
Liście kapusty parzymy w gotującej się wodzie i odcinamy zgrubienia u nasady liści.
Grzyby płuczemy, wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości (około 30-45 minut). Po ugotowaniu grzyby odcedzamy i kroimy, a wywar zachowujemy.
Drobno pokrojoną cebulę szklimy na słoninie lub innym tłuszczu.
Kaszę, cebulę, mięso, grzyby i surowe jajko mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Farsz zawijamy w przygotowane liście, układamy ciasno w brytfance wyłożonej pozostałymi liśćmi i zalewamy wywarem z grzybów wymieszanym z rosołem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni przez 1,5 godziny.

Gołąbki z kaszą jęczmienną na żeberkach - kuchnia podkarpacka 


Po więcej regionalnych przepisów na gołąbki i inne dania zapraszam do zakładki



5 komentarzy:

  1. O rany, ale bogactwo smaków!!! Muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne gołąbeczki :) Takie muszą smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszą być wspaniałe w smaku <3

    OdpowiedzUsuń
  4. catering w warszawie24 kwietnia 2018 11:43

    Jak ja dawno nie jadłam gołąbków. Mam taką ochotkę na gołąbki. Może się wezmę i zrobię sama. Wgl ostatnio mam taką ochotę na typową polską kuchnię. Jutro idę do https://restauracjaakademia.pl/- organizują tam przez najbliższe dwa tygodnie festiwal schabowego. Kotlet z zasmażaną kapustą to jest to!!! :)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.