niedziela, 10 czerwca 2018

Karkówka w sosie paprykowym – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Karkówka w sosie paprykowym - kuchnia podkarpacka

Karkówka w sosie paprykowym to przepis pań z okolic Krosna, z Koła Gospodyń Wiejskich Czarnorzeki, na smaczne mięso do obiadu. Karkówka przygotowana według ich wskazówek jest mięciutka, a sos z dodatkiem mielonej papryki i śmietany jest delikatny i aromatyczny. Przygotowanie dania nie wymaga ani wiele pracy, ani szczególnych umiejętności. Potrzebny jest jedynie czas, by mięso stało się miękkie i delikatne. Warto go poświęcić :)

Przepis pochodzi z publikacji „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”.

Karkówka w sosie paprykowym - kuchnia podkarpacka

Składniki:
  • 1,2 kg karkówki
  • 5 łyżek śmietany
  • liść laurowy, ziele angielskie,
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki suszonej słodkie papryki
  • 1 litr wody
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia
W szerokim garnku z grubym dnem zagotowujemy wodę i dodajemy do niej odrobinę soli, liść laurowy i 4 ziarna ziela angielskiego.
Karkówkę kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej i na dużym ogniu obsmażamy kolejno plastry karkówki z obu stron. Mięso bezpośrednio z patelni wkładamy do gotującego się wywaru. Po obsmażeniu całego mięsa pozostały na patelni tłuszcz również dodajemy do wywaru. Zmniejszamy ogień pod karkówką, przykrywamy pokrywką i dusimy około 1,5 h mieszając od czasu do czasu.
Kiedy mięso jest miękkie śmietanę mieszamy z mąką i papryką. Zaprawiamy ją kilkoma łyżkami gorącego wywaru i dodajemy do mięsa. Sos doprawiamy solą i pieprzem.


Zapraszam do mojego zbioru przepisów na DANIA KUCHNI PODKARPACKIEJ



2 komentarze:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.