środa, 1 sierpnia 2018

Keks marchwiowy – kuchnia podkarpacka



Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Keks marchwiowy - kuchnia podkarpacka

Ciasto marchewkowe wpisane jest w tradycję kulinarną krajów anglosaskich i Stanów Zjednoczonych. Jednak i w kuchni polskiej marchewka jako składnik ciasta znana jest od dawna. Najczęściej była ona używana do przygotowania miękkiego, świeżego piernika. Kuchnia podkarpacka może natomiast być dumna z keksu marchewkowego pieczonego przez gospodynie z Krzeszowic koło Przeworska. Ciasto tego keksu jest miękkie, wilgotne i wypełnione bakaliami. W odróżnieniu od angielskiej wersji ciasta marchewkowego keks przyprawiony jest delikatnie jedynie cynamonem, bez ostrych przypraw korzennych typu goździki, gałka muszkatołowa czy ziele angielskie. Swój delikatny brązowy kolor keks marchwiowy zawdzięcza oczywiście marchewce, ale również sodzie oczyszczonej, która ma za zadanie spulchnienie wilgotnego ciasta.
W oryginalnym przepisie podano ilość składników na 2 foremki. I ma to sens, ponieważ keks po prostu znika. Jeśli na straganach kusi Was świeża marchewka, nie czekajcie z keksem do jesieni :)

Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Krzeszowicach (gmina Kańczuga) i został opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”.

Keks marchwiowy - kuchnia podkarpacka

Składniki na 2 keksówki 10x30 cm:

  • 5 dużych jajek (lub 6 małych)
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka oleju
  • 300 g marchewki startej na drobnej tarce (waga startej marchewki)
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonych śliwek pokrojonych w paski
  • 200 g konfitury wiśniowej (najlepiej żeby wiśnie były w dużych kawałkach)
  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g kaszy manny
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
Do jednej miski wkładamy po kolei wszystkie składniki poza jajkami. Mąka, proszek i soda na wierzchu.
W drugiej większej misce ubijamy na sztywno białka i dodajemy po kolei po 1 żółtku. Do ubitych jajek stopniowo przesypujemy mieszankę z miski i mieszamy całość łyżką. Ciasto przelewamy do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
Pieczemy w 170 stopniach C (grzałka góra-dół) około 45 minut.


Keks marchwiowy - kuchnia podkarpacka


Po inne regionalne przepisy Podkarpacia zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA :)


1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.