niedziela, 9 września 2018

Placki ziemniaczane staropolskie z serem – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Placki ziemniaczane staropolskie z serem – kuchnia podkarpacka



Na Podkarpaciu tarte ziemniaki to główny składnik wielu charakterystycznych regionalnych dań. Słynne w całej Polsce stały się już gołąbki z farszem z tartych ziemniaków, zazwyczaj doprawionych czosnkiem, co nadaje potrawie charakterystyczny smak. W Bieszczadach tarte ziemniaki zapieka się w piecu w złożonym liściu kapusty. Potrawa ta nosi nazwę stolniki. Na wschodzie i południu Podkarpacia z tartych ziemniaków piecze się baby i zapiekanki. Popularne w regionie są też różnego rodzaju gotowane kluski z tartych ziemniaków. Na Ziemi Lubaczowskiej z tartych ziemniaków wymieszanych z ugotowanymi ziemniakami przygotowuje się kluski, które nadziewa się farszem jak do pierogów ruskich. U Lasowiaków kluski te zwykle nadziewa się farszem z solonego białego sera i nazywa kacapołami, albo magałami. W Bieszczadach podobna potrawa nosi nazwę gał ziemniaczanych.
Jak widać w naszym regionie gospodynie mają wiele sposobów na tarte ziemniaki, jednak najpopularniejszym daniem z ich użyciem, podobnie jak w całej Polsce, są bez wątpienia placki ziemniaczane. W małej wsi Pielgrzymka, położonej na skraju Pogórza Jasielskiego, przygotowuje się je z nadzieniem z białego sera. A ponieważ ziemniaki i ser to zgrany duet, placki smakują wybornie.

Przepis pochodzi od pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Pielgrzymce i znalazł się w publikacji „Smaki Nowej Galicji”, wydanej przez LGD Nowa Galicja.
 
Placki ziemniaczane staropolskie z serem – kuchnia podkarpacka
 
Składniki na około 14 sztuk:
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • pieprz
  • sól
Farsz:
  • 750 g sera białego
  • sól
  • 500 g smalcu do smażenia (można użyć oleju)

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę również. Masę przekładamy na gęste sito umieszczone nad miską. Sok z ziemniaków odlewamy, a pozostałą na dnie miski skrobię dodajemy do tartych ziemniaków. Następnie dodajemy roztrzepane jajko, mąkę oraz przyprawy do smaku. Składniki dokładnie mieszamy.
Ser biały doprawiamy solą i mieszamy.
Masę ziemniaczaną nabieramy na dużą na łyżkę, na to kładziemy ser i przykrywamy okrągłą porcją ziemniaczanej masy. Formujemy płaski placek i smażymy na złoto na gorącym smalcu.


Więcej podkarpackich przepisów, w tym na dania z tartych ziemniaków
Znajdziecie w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA

4 komentarze:

  1. fajny przepis, o takim jeszcze nie słyszałam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszy raz widzę taki patent na placki :) Bardzo mi się pomysł podoba i nie wiem, czy mi się nie zbuntują w domu, ale zrobię koniecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. placki w nowym wydaniu, muszą być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.