wtorek, 7 kwietnia 2020

Pasztet z fasoli z grzybami – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Pasztet z fasoli z grzybami - kuchnia podkarpacka


Pasztet upieczony z gotowanej fasoli i suszonych grzybów to jeden z wielu przykładów na regionalne warzywne danie udające danie mięsne. Z reguły warzywa przygotowane na różne sposoby udają kotlety mielone, kotlety schabowe, a czasami mięsny farsz w pierogach.
Pasztetu z fasoli raczej nie da się pomylić z pasztetem mięsnym, jednak jego forma, sposób przygotowania i podania oraz pasujące dodatki sprawiają, że nazwa pasztet pasuje do tego dania. Można go podawać do chleba, jako zimną przekąskę, ale można też go podgrzać i podać z sosem grzybowym na kolację.

Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich „Komorowianka” z Komorowa koło Kolbuszowej.

Pasztet z fasoli z grzybami - kuchnia podkarpacka

Składniki na foremkę 13x26 cm:
  • 400 g fasoli „jasiek”
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej + bułka do podsypania foremki
  • 3 łyżki tłuszczu do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa

Fasolę zalewamy wodą i odstawiamy na noc, żeby napęczniała. Na drugi dzień fasolę gotujemy w tej samej wodzie do miękkości (można dolać wodę, jeśli jest jej za mało i fasola nie jest zanurzona).
Grzyby moczymy około godziny, po czym gotujemy do miękkości przez 30-40 minut. Odcedzamy, ale zostawiamy klika łyżek wywaru.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu.
W maszynce do mięsa mielimy fasolę, grzyby i cebulę. Do masy dodajemy pozostawiony wywar z grzybów (nie za dużo), jajka, bułkę tartą i przyprawy. Dobrze mieszamy. Foremkę natłuszczamy (masłem, olejem itp.) i oprószamy bułką tartą. Przekładamy do niej masę fasolową i wierzch również oprószamy bułką tartą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzałka góra-dół) na około 40 minut.
Pasztet podajemy na zimno lub na ciepło.

Pasztet z fasoli z grzybami - kuchnia podkarpacka


Więcej regionalnych przepisów w zakładce





1 komentarz:

  1. Zdrowe i na pewno smaczne danie, chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.