czwartek, 15 października 2020

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą – kuchnia podkarpacka

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą - kuchnia podkarpacka
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą - kuchnia podkarpacka


Regionalna kuchnia Podkarpacia nie jest kuchnią szerzej znaną, czy popularną. Jako nasze sztandarowe danie zwykle wymienia się proziaki i może jeszcze gołąbki z ziemniakami, czy z kaszą. Jednak podkarpacka kuchnia ma wiele charakterystycznych, typowych dla regionu dań, o których warto mówić i które warto gotować. Ponieważ region nie jest jednorodny pod względem zamieszkującej Podkarpacie ludności, to nawet na tej niewielkiej przestrzeni można wyróżnić tradycyjne dania dobrze znane w jednej części Podkarpacia i obce mieszkańcom innej części województwa. Dla przykładu w północnej części regionu od wielu pokoleń wypieka się drożdżowe buły nadziewane kaszą, ryżem lub ziemniakami, które doprawia się na słono lub słodko. Króluje tu również delikatny mleczny biały barszcz na zakwasie, który gotuje się na mleku i wodzie bez dodatku przypraw takich jak czosnek, pieprz czy liść laurowy. Takich dań na południu Podkarpacia nie uświadczycie. Znajdziecie tam jednak inne unikatowe dania, charakterystyczne dla tego regionu, chociażby haluszki z bryndzą, knysze czy pieczone razowe pierogi. Na wschodzi województwa do pierogów podadzą Wam maczkę z grzybów czy kaczki, czyli pełny smaku zawiesisty sos. Podany tutaj barszcz zapewne będzie barszczem czerwonym, natomiast biały barszcz będzie bogaty od aromatu ziół oraz przypraw i nazywany będzie żurem. Na zachodzie województwa, w okolicach Jasła, jada się natomiast wyjątkowe placki ziemniaczane, które znane są również w Bieszczadach. Są to placki ziemniaczane z dodatkiem kapusty kiszonej. Danie jest wyśmienite dzięki kapuście, która uprzednio obgotowana we własnym soku jest miękka, ale wciąż kwaśna, co nadaje plackom charakterystyczny smak. Placki są jednym z wielu przykładów na podkarpackie dania, gdzie z niewielu składników gotuje się różnorodne pełnowartościowe posiłki o wyjątkowym smaku. Podobnie jak typowe placki ziemniaczane te z kiszoną kapustą podajemy same lub ze śmietaną albo grzybowym, czy mięsnym sosem.

Przepisem podzieliły się panie z Koła Gospodyń Wiejskich Sławęcin w publikacji Stowarzyszenia Przysieki Nasz Dom pt. „Tradycyjne potrawy Gminy Skołyszyn”.

Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą - kuchnia podkarpacka
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą - kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 400 g kiszonej kapusty
  • 1 kg surowych utartych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 cebula średniej wielkości
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • kminek do smaku
  • ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej
  • tłuszcz do smażenia

Kapustę kiszoną kroimy drobno i dusimy we własnym soku na małym ogniu około 15 minut. Można ją również gotować z dodatkiem rosołu, dzięki czemu będzie bardziej aromatyczna.

W tym czasie ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Masę odciskamy nad miską, a z odciśniętego płynu odlewamy wodę. Skrobię która osiądzie na dnie miski dodajemy do ziemniaków.

Gorącą kapustę odciskamy i dodajemy do utartych ziemniaków, dzięki czemu zaparzone ziemniaki nie ściemnieją.

Do masy ziemniaczanej dodajemy jajko i drobno posiekaną, podsmażoną na tłuszczu cebulę. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać mąkę pszenną.

Placki smażymy na tłuszczu i podajemy gorące, chrupiące, wprost z patelni.


Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą - kuchnia podkarpacka
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą - kuchnia podkarpacka


Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą - kuchnia podkarpacka
Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą - kuchnia podkarpacka


 

Więcej dań z naszego regionu

w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)



4 komentarze:

  1. Przepis do wypróbowania. Robiłam bieszczadzkie "fuczki" na bazie ciasta naleśnikowego z dodatkiem kiszonej kapusty - były pyszne!
    Dlatego z chęcią wypróbuję tę wersję. Mnie do kuchni podkarpackiej nie trzeba przekonywać :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam takie placki z domu Cioci.
    Prezentują się niesamowicie smacznie! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Fuczki robię od jesieni aż do wiosny. Bazę stanowią ugotowane ziemniaki z domieszką kapusty kiszonej i podsmażanej cebuli.Dodaję trochę mąki, jajka nie koniecznie.Jest wyśmienite!

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.