Sos tatarski to ciekawa sałatka.
Mimo że ma niewiele składników, każdy ma na nią inny przepis. W moim domu od
zawsze sos tatarski przygotowuje się z korniszonów, marynowanych grzybów (oba
składniki w równych ilościach) oraz jajek. Do sosu tatarskiego mama dodawała
zawsze majonez i śmietanę oraz sól i pieprz. Majonezu i śmietany nie było
wiele, dlatego sos tatarski to u nas tak naprawdę sałatka. Ogórki, grzyby i
jajka powinny być pokrojone w kosteczkę, ale ponieważ szkoda mi na to czasu,
ogórki i grzyby wrzucam do malaksera (osobno) dzięki czemu zamiast poświęcić
temu 20 minut, robię to w 2 :) Z czasem śmietanę zastąpiłam też jogurtem
naturalnym i jak dla mnie nie ma wielkiej różnicy w smaku, a sałatka jest
lżejsza. Poniżej przepisu wrzucam też kilka zdań z wikipedii na temat sosu
tatarskiego.
Składniki (orientacyjne):
- 1 litrowy słoik korniszonów (ogórków marynowanych w occie)
- 1 litrowy słoik grzybów marynowanych
- 6 jajek
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Jajka gotujemy i kroimy w
kosteczkę. Korniszony i grzyby również drobno kroimy, lub siekamy osobno w
malakserze. Jeśli grzyby marynowane są z marchewką, również ją siekamy i dodajemy do sosu. Wszystkie składniki mieszamy, dodać majonez, jogurt oraz sól i
pieprz. Sos tatarski podajemy schłodzony.
Sos tatarski – sos zimny na bazie
sosu majonezowego lub majonezu, z drobno posiekanymi pikantnymi dodatkami:
ziołami i warzywami marynowanymi w occie.
Sos tatarski sporządza się z
majonezu. W wersji wiedeńskiej dodaje się do niego pokrojone korniszony, kapary
i natkę pietruszki. W wersji francuskiej z majonezem łączy się roztarte żółtko
ugotowanego na twardo jaja i jego posiekane białko oraz drobno posiekany
szczypiorek. Można go także sporządzić, dodając do majonezu roztarte żółtko
jaj, szczypiorek, korniszony i drobno posiekane grzyby marynowane. Jest
dodatkiem do wędlin, zimnych mięs, jaj na twardo, śledzi i ogólnie ryb na zimno.
Sos tatarski należy do dań typowych dla kuchni polskiej. W Anglii i Australii
jest on popularnym dodatkiem do fish and chips. Więcej ciekawostek na temat
sosu tatarskiego: https://pl.wikipedia.org/wiki/Sos_tatarski
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCieszę się, mam nadzieję, że Ci zasmakuje :)
UsuńA powiemy szczerze, że nigdy takiej sałatki nie jadłyśmy, jakoś u nas się jej nie robi ;)
OdpowiedzUsuńKilkaset lat tradycji na marne? ;)
UsuńNa bogato! Uwielbiam sos tatarski :)
OdpowiedzUsuńRobię od lat taki sam, tylko składniki ścieram na tarce o grubych oczkach i dodoaję szczypior lub dymkę. PYCHA !!! Zawsze gości na Wielkanoc i Boże Narodzenie do zimnych mięs,wędlin i ryb. POLECAM !!!
OdpowiedzUsuń