Sałatka z białej rzepy to jedna z
najlepszych sałatek, jakie ostatnio jadłam. Świeża, wyrazista w smaku i
zaskakująca. Na pewno nie raz zagości w moim domu. Poza prostymi składnikami
jej dodatkową zaletą jest łatwość, z jaką się ją przygotowuje. A wszystko trwa
zaledwie 10 minut :) Lubię odkrywać takie perełki kuchni podkarpackiej. Ta
pochodzi z Ziemi Przemyskiej*.
Składniki:
- 4 białe rzepy
- 4 ogórki kiszone
- 2 winne jabłka
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- czarny mielony pieprz
Rzepę i jabłka obieramy i
ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki ścieramy razem ze skórką. Do sałatki
dodajemy szczypiorek, majonez, sól, cukier i pieprz. Mieszamy. Sałatka od razu
gotowa jest do podania.
* Przepis udostępniony został
przez Koło Gospodyń Wiejskich Siedleczka i znalazłam go w publikacji
„Dziedzictwo kulinarne obszaru LGD Stowarzyszenia >>Z Tradycją w
Nowoczesność<<”. Na Podkarpaciu funkcjonuje około 30 Lokalnych Grup
Działania. Niektóre z nich bezpłatnie udostępniają na swoich stronach
publikacje, w tym dotyczące kuchni podkarpackiej. Jeśli szukacie nowych odkryć
kulinarnych, polecam Wam zajrzeć na strony LGD z Waszego terenu :)
Przepis bierze udział w akcji:
Pysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam białą rzepę! Pyszna i zdrowa sałatka :D
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja i jak apetycznie wygląda na zdjęciu! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten przepis :) Troszkę mnie ostatnio życie wyrzuciło z działań w sieci i teraz odrabiam zaległości, bo jest lżejszy weekend, a utaj u Ciebie taka niespodzianka dla mnie. Zdecydowanie moje smaki, a jak córka dotrze to majonez tylko podmienię na wegański. Pyszne to będzie ucztowanie. Już mam w przepiśniku skopiowane :D szkoda, że dziś juz nie zrobię, bo mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń