Strony

Polityka prywatności:

niedziela, 18 grudnia 2016

Ukraińska sałatka winegret

Ukraińska sałatka winegret

Sałatka winegret, to poza szubą, jedna z najpopularniejszych sałatek u naszych wschodnich sąsiadów. Poza Ukrainą, znana jest przede wszystkim w Rosji, ale również w innych byłych republikach radzieckich. Moja koleżanka, która przez kilka lat mieszkała w Kijowie, mówiła że obie te sałatki można kupić gotowe dosłownie wszędzie. Pakowane są w małe kubeczki, albo w wiadra, według potrzeb :)
Podstawowe składniki sałatki to gotowane czerwone buraczki, ziemniaki, marchewka, kiszone ogórki oraz cebula (lub szczypiorek). Wszystko powinno być w równych proporcjach. Do sałatki w różnych regionach dodaje się czasem również zielony groszek, kapustę kiszoną, natkę pietruszki, jajka, kapary itd. W odróżnieniu od większości wschodnich sałatek, do sałatki winegret nie dodaje się majonezu. Składnikiem łączącym warzywa jest popularny w przedrewolucyjnej Rosji francuski sos vinaigrette (jego prosta wersja), skąd bierze się również nazwa sałatki. Aczkolwiek sałatkę tę przygotowuje się czasem również tylko z samym olejem, solą i pieprzem, bez octu winnego. Niektórzy do sosu dodają również musztardę. Mój przepis pochodzi z Kijowa.

Składniki:
  • 3 buraczki czerwone
  • 3 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 3 ogórki kiszone
  • 3 cebule
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju roślinnego (najlepiej na pestek dyni, orzechowego itp.)
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól i pieprz do smaku
 
Ukraińska sałatka winegret
Buraczki szorujemy i gotujemy w mundurkach. Po wystudzeniu obieramy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę i ziemniaki również gotujemy w mundurkach i po wystudzeniu obieramy i kroimy w ten sam sposób, co buraczki. Ogórki kiszone kroimy w kosteczkę razem ze skórką. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Do pokrojonych warzyw dodajemy zielony groszek i natkę pietruszki.
Do octu winnego dodajemy sól i pieprz i mieszamy aż do czasu rozpuszczenia się soli. Do sosu dodajemy olej roślinny i mieszamy go dobrze z octem. Gotowy sos dodajemy do warzyw i mieszamy.




3 komentarze:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.