Strony

Polityka prywatności:

niedziela, 12 listopada 2017

Cynamonowiec zawijany – kuchnia podkarpacka

Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Cynamonowiec zawijany - kuchnia podkarpacka

Drożdżowe ciasta to niemal symbol domowego ciepła i rodzinnej atmosfery. Podkarpackie gospodynie od pokoleń pieką je z okazji świąt, ale i przy niedzieli. Najprostszą wersją drożdżówek są te, pieczone na blaszce bez żadnych dodatków. W wersji na bogato piecze się drożdżówki warstwowe z makiem czy orzechami. A gdzieś po środku są przepyszne drożdżówki zawijane.
W całej Polsce najpopularniejsze są zawijane makowce. Jednak na północy Podkarpacia lasowiackie gospodynie zawijańce pieką równie często z innymi dodatkami: z kakao, cynamonem lub marmoladą. Przepis na kakaowiec zawijany z mojego dzieciństwa znajduje się już na blogu, więc tym razem pora na cynamonowiec, który znany jest w regionie raniżowskim, szczególnie na Posuchach, w Zielonce, Korczowiskach czy Staniszewskim.

Dzisiejszy przepis dedykuję Danusi. Nasze prababcie były siostrami, jednak my poznałyśmy się dopiero szukając swoich korzeni w przepastnym internecie. Choć Danusia mieszka na drugim końcu kraju, jej mama zawiozła tam ze sobą smaki Ziemi Raniżowskiej, dzięki czemu łączy nas nie tylko nić pokrewieństwa, ale i wspomnienie smaków dzieciństwa. Cynamonowiec zawijany to jedno z tych wspomnień.


Cynamonowiec zawijany - kuchnia podkarpacka

Składniki na 2 zawijańce o długości około 35 cm:
(można upiec jeden zawijaniec cynamonowy, a drugi kakaowy – na jeden wysypujemy wówczas 3 płaskie łyżki cynamonu wymieszane z 3 łyżkami cukru, a na drugi 3 czubate łyżki kakao, również wymieszane z 3 łyżkami cukru)

  • 500 g mąki pszennej (np. luksusowej) + do podsypania
  • 50 g drożdży (pół małej kostki)
  • 200 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100 g masła
  • olejek waniliowy (opcjonalnie)
  • duża szczypta soli
Masa cynamonowa:
  • 6 płaskich łyżek cynamonu
  • 6 łyżek cukru
Dodatkowo:
  • 2 lekko roztrzepane białka

Mleko lekko podgrzewamy. W misce rozcieramy drożdże z łyżką cukru (ubraną z połowy szklanki) aż zmienią konsystencję w płynną. Dodajemy mleko, a z przesianej mąki ubieramy 6 łyżek i również dodajemy ją do rozczynu i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut.
W tym czasie rozpuszczamy masło, a żółtka ucieramy z resztą cukru i kilkoma kroplami olejku waniliowego na gęstą masę. Można to zrobić w makutrze, albo za pomocą miksera.
Łączymy ze sobą utarte żółtka, wyrośnięty zaczyn, resztę mąki i szczyptę soli. Wszystko razem wyrabiamy przez kilka minut i stopniowo dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy tak długo, aż całe masło się wchłonie, a ciasto stanie się elastyczne, o jednolitej konsystencji.
Dno miski, w której wyrabiane było ciasto lekko oprószamy mąką, wkładamy do niej kulę z ciasta i ją również oprószamy mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, do wyrośnięcia.
W tym czasie cynamon i cukier mieszamy w miseczce. Białka roztrzepujemy widelcem.

Po wyrośnięciu połowę ciasta przekładamy na lekko wysypany mąką blat i rozwałkowujemy na kwadrat wielkości mniej więcej 35 x 35 cm . Ciasto smarujemy białkiem i wysypujemy na nie połowę cynamonu z cukrem w taki sposób, by brzegi pozostały puste. Zwijamy roladę delikatnie, ale ściśle. Końce zawijamy pod spód. To samo robimy z drugą połową ciasta.

Zawijańce układamy obok siebie na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy między nimi spory odstęp, gdyż ich średnica znacznie się zwiększy. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut. Wyrośnięte ciasto smarujemy pozostałym białkiem. Dzięki temu będzie błyszczące i po upieczeniu nabierze złoto-brązowego koloru.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (grzałka dolna) przez około 30-35 minut. Gdyby wierzch rumienił się zbyt mocno, można ciasto lekko przykryć folią aluminiową.

Po wyciągnięciu z piekarnika ciasto studzimy. Można jeszcze ciepłe polukrować.

Cynamonowiec zawijany - kuchnia podkarpacka


Więcej przepisów KUCHNI PODKARPACKIEJ znajdziecie TUTAJ

A jeśli zainteresowała Was szczególnie KUCHNIA LASOWIACKA zapraszam TUTAJ :)


5 komentarzy:

  1. I znowu zapachniało mi pięknie moim rodzinnym Podkarpaciem... Wspaniałe te zawijaski ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam drożdżowe wypieki, a z cynamonem na pewno smakuje obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już czujemy ten zapach cynamonu roznoszący się po całym domu <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie kończę robić��Pan domu��

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.