KUCHNIA PODKARPACKA - alfabetyczny spis przepisów

Poniżej znajduje się alfabetyczny spis tych przepisów z mojego bloga, które pochodzą z kuchni podkarpackiej.

Jeśli macie ochotę poczytać co nieco o tej kuchni, zapraszam TUTAJ

A


Amoniaczki z boru



B

Baba ziemniaczana radrużanka

Babka cud

Babka drożdżowa dukielska

Babka łaciata

Babka piaskowa Rudnicka

Babka śmietankowa

Barszcz biały na ogórczance

Barszcz biały wigilijny

Barszcz czerwony z Węglówki

Barszcz grzybowy z Cmolasu

Barszcz zwany też boszczem lub boscem

Barszcz wołyński

Bieszczadzkie kotlety z ziemniaków i sera

Bieszczadzkie racuchy z dyni








Buraczki z chrzanem czyli ćwikła


C

Cebulowa gradka

Chleb wiejski na drożdżach
Ciastka jeżyki




Ciastka orzechowe z Kołaczyc

Ciastka półkruche z makiem


Ciasto Biała Dama

Ciasto orzechowe z wiśniami

Ciasto ze śliwkami z Iskrzyni

Cukinia duszona z kiełbasą

Cynamonowiec zawijany


D

Dukielskie pierogi z kaszy gryczanej i mięsa

Dynia duszona do chleba

Dyniowe ciasto drożdżowe


E



F


Fuczki – łemkowskie placuszki z kiszoną kapustą


G

Galicyjska kapusta z grochem i boczkiem

Gały ziemniaczane z serem

Glinicki przekładaniec drożdżowy

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami




Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym z Beskidu Niskiego

Gołąbki z tartych ziemniaków z boczkiem

Grzebienie krucho-drożdżowe

Gulasz z kurczaka z dynią


H

Herbatnik

Hreczanyki – kresowe kotlety z kaszy gryczanej i mięsa


I



J

Jazowskie kotlety z ziemniaków

K

Kaczka nadziewana po chłopsku

Kakaowiec zawijany




Kapusta lasowiacka z zasypką

Kapusta na żeberkach















Kokietki



Kotlety z kapusty


















L


Lasowiackie kacapoły z serem

Lasowiackie kapuśniaczki

Lipnicki bigos z cukinii


Ł


Łemkowska kapusta duszona z kminkiem

Łódeczki rabarbarowe

M

Makowiec śnieżny

Makowiec warstwowy

Makowiec z Dobrzechowa

Makowiec z kaszą manną

Mazurek z Kłodawy

Miodownik bałajski

N



O

Orzechowiec zawijany

P

Paluszki słone do barszczu

Pasztet swojski

























Placek z gotowanym serem i jabłkami


Placki ziemniaczane staropolskie z serem

Placuszki z kaszy gryczanej

Placuszki z ziemniakami

Podkarpacka młoda kapusta „na słodko”

Podkarpacka pieczona karkówka

Podkarpacki kociołek zbójnicki



Postna sałatka śledziowa

Powidła ze śliwek węgierek

Proziaki z Równego

Przekładany placek z jabłkami

Przypalanka (zupa ziemniaczana na żeberkach)

Prykiel z Lipnicy

R

Racuszki z dyni

Raniżowski ryziok – ciasto drożdżowe z ryżem

Rudnickie kruche babeczki z orzechami

Rurki z marmoladą

Roladki po wysocku

Rolada z jabłek

Rożki smalcówki z różą

Rożki z Komborni


S



Sałata na słodko

Sałatka cebulowa

Sałatka chrzanowa z jabłkiem

Sałatka z białej rzepy























Studzianina, studzienina, studzielina

Surówka z czerwonej cebuli z jabłkiem

Surówka z dyni i jabłka

Surówka z dyni z bakaliami

Surówka z marchewki i selera

Surówka z rzepy

Sznycle grzybowe

T



Trufla z Rudnika nad Sanem

Twarożniki z sera

U



W

Wiśnie drylowane (kiszone)

Wykwintna zupa z soczewicy


Z

Zacna zupa wiejska


Zajączki w sosie z pomidorów











Zupa po lasowiacku


Zupa rumforska

Zupa ruska

Zupa rybna wigilijna

Zupa Śliwianka

Zupa zalewajka

Zupa zarzucajka

Zupa ze świeżej kapusty na śmietanie

Zupa ze świeżych grzybów

Zupa z kaszą i grzybami (wigilijna)

Żur ze Zboisk




9 komentarzy:

  1. witaj dopiero mam początki blogowania i chciałam cię zapytać bo masz bardzo fajnie zaprojektowane menu spis potraw gdzie trzeba wejść na blogu żeby sobie to tak fajnie zrobić pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Tereso :) Ja mam bloga na bloggerze (blogspot.com), a Ty na jakiejś innej platformie, więc Ci nie pomogę, bo nie wiem, czy szablon, który wybrałaś, ma takie opcje. Mój ma opcję dodawania stron, czyli tych zakładek na górze, ale zawartość robię sama, tzn. dodaję "ręcznie" każdy nowy przepis. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Witaj :) Dziś "trafiłam" na Twojego bloga i muszę przyznać, że to najlepsza rzecz jaka mi się dziś zdarzyła :) Nie jestem "boginią" gotowania, a tu mam wszystko jak na tacy, jasno, przejrzyście i bardzo czytelnie. Prowadzisz za rączkę jak małego dzieciaka :) Zaraz będę robić kapuśniaczki i pierogi srokate na obiadek (tu kapusta i tu kapusta ale nie szkodzi - kochamy kapustę). Dziękuję, że jesteś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja bardzo dziękuję za te miłe słowa. Cieszą mnie i motywują :) Mam nadzieję, że dania smakowały i zagościsz tu na dłużej :)

      Usuń
  3. Bardzo mnie cieszy że przypomina pani regionalne przepisy, smaki mojego dzieciństwa. Jeszcze bardziej, że podaje Pani autorów tych przepisów i region pochodzenia. Czy można podsyłać do Pani tradycyjne przepisy z Podkarpacia do wypróbowania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, chętnie poznam nowe regionalne specjały. Mój adres trzecitalerz@gmail.com Zapraszam :) (P.S. Bądźmy na "ty" ;))

      Usuń
  4. Świetne przepisy Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Super blog, piękne zdjęcia no i te potrawy... Super. Fajnie poznać różne potrawy z Podkarpacia, bo już tu mieszkam 15 lat i ciągle poznaje nowe dania o których w Małopolsce nie słyszałam. Niby nie daleko, a tyle ciekawych dań.

    OdpowiedzUsuń