niedziela, 17 kwietnia 2016

Kotlety z kapusty


Pamiętam, kiedy w dzieciństwie mama pierwszy raz przygotowała kotlety z kapusty. Wyglądały jak kotlety mielone, ale stwierdziłam wtedy, że są smaczniejsze od kotletów z mięsa. I podtrzymuję tę opinię :) Proponuję podać je z ryżem lub ziemniakami i ciepłym sosem.

Składniki na około 20 niewielkich sztuk:
  • 1 średnia główka białej kapusty
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 1 sucha bułka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • sól i pieprz
  • kilka łyżek bułki tartej do panierowania
  • olej do smażenia

Kapustę grubo poszatkować, wrzucić do gotującej się, posolonej wody i gotować około 15 minut. Odcedzić, wystudzić, dobrze odcisnąć i zmielić. Po zmieleniu przełożyć na gęste sito, żeby pozbyć się pozostałego soku.
Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i podsmażyć na maśle.
Bułkę namoczyć i odcisnąć.

Kapustę, cebulę, bułkę, jajko i kaszę mannę dobrze wymieszać. Dobrze przyprawić solą i pieprzem. Formować niewielkie kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.






9 komentarzy:

  1. takich kotletów jeszcze nie jadłam :) wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne kotleciki :-) bardzo lubię takie wersje bez mięsa :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kotleciki bez mięsa! Tak, jesteśmy zdecydowanie za :D Kapusta świetnie się sprawdza w takich daniach :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis! Kolejny do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę zrobić takie kotlety : )

    OdpowiedzUsuń
  7. Miło mi, że podoba Wam się pomysł (choć nie mój, bo to podkarpackie kryzysowe danie). Mam nadzieję, że wypróbujecie ten przepis, bo naprawdę warto :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Niedługo go wypróbuję, bo nie mam już pomysłów na "mielone", a te najbardziej smakują dzieciakom :)

    OdpowiedzUsuń