Sos koperkowy podawany na gorąco
jest niezastąpionym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, ale ja bardzo lubię
go również jako dodatek do kotletów warzywnych, albo ryżu z warzywami.
Składniki:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 500 ml zimnego bulionu (może być z kostki)
- 1 pęczek posiekanego koperku
- 150 ml śmietany (18%)
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
W niewielkim garnku z grubym dnem
roztopić masło i dodać mąkę. Chwilę razem podsmażać, ale nie rumienić.
Stopniowo dodawać bulion mieszając intensywnie. Dodać koperek, gałkę
muszkatołową, sok z cytryny, sól i pieprz. Zagotować, zdjąć z ognia i dodać
śmietanę. Dobrze wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku, a gdyby był zbyt gęsty wystarczy dodać odrobinę gorącej wody i jeszcze raz zagotować.
Aż pachnie z monitora :) Śmietana słodka czy kwaśna?
OdpowiedzUsuńNajlepiej lekko kwaśna :)
UsuńZawsze za dzieciaka nasze ziemniaki czy kasze dosłownie pływały w sosie :D Teraz właściwie w ogóle nie używamy ale taki koperkowy z chęcią by się dodało do obiadu :)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo podobny
OdpowiedzUsuń