niedziela, 17 kwietnia 2016

Sos koperkowy na gorąco


Sos koperkowy podawany na gorąco jest niezastąpionym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, ale ja bardzo lubię go również jako dodatek do kotletów warzywnych, albo ryżu z warzywami.

Składniki:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml zimnego bulionu (może być z kostki)
  • 1 pęczek posiekanego koperku
  • 150 ml śmietany (18%)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku


W niewielkim garnku z grubym dnem roztopić masło i dodać mąkę. Chwilę razem podsmażać, ale nie rumienić. Stopniowo dodawać bulion mieszając intensywnie. Dodać koperek, gałkę muszkatołową, sok z cytryny, sól i pieprz. Zagotować, zdjąć z ognia i dodać śmietanę. Dobrze wymieszać. W razie potrzeby doprawić do smaku, a gdyby był zbyt gęsty wystarczy dodać odrobinę gorącej wody i jeszcze raz zagotować.



4 komentarze:

  1. Aż pachnie z monitora :) Śmietana słodka czy kwaśna?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze za dzieciaka nasze ziemniaki czy kasze dosłownie pływały w sosie :D Teraz właściwie w ogóle nie używamy ale taki koperkowy z chęcią by się dodało do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.