Jeśli macie ochotę poczytać co nieco o tej kuchni, zapraszam TUTAJ
A
Amoniaczki z NiwiskAmoniaczki z boru
Babka cud
Babka drożdżowa dukielska
Babka drożdżowa tradycyjna
Baranina w warzywach
Barszcz biały na ogórczance
Barszcz biały wigilijny
Barszcz buraczany z bobem
Barszcz grzybowy z Cmolasu
Barszcz ogórkowy z bobem
Czarny makowiec
Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym z Beskidu Niskiego
Gołąbki z tartych ziemniaków z boczkiem
Gołąbki ziemniaczane z mięsem
Hreczanyki – kresowe kotlety z kaszy gryczanej i mięsa
Jazowskie kotlety z ziemniaków
Jesienna kapusta wiejska
Kakaowiec zawijany
Kapusta lasowiacka z zasypką
Kapusta na żeberkach
Kokietki
Kotlety z kapusty
Lasowiackie kacapoły z serem
Lasowiackie kapuśniaczki
Leniwe pierogi
Łódeczki rabarbarowe
Makowiec śnieżny
Makowiec warstwowy
Makowiec z Dobrzechowa
Makowiec z kaszą manną
Makowiec z masą kawową
Placuszki z kaszy gryczanej
Placuszki z ziemniakami
Podkarpacka młoda kapusta „na słodko”
Podkarpacka pieczona karkówka
Podkarpacki kociołek zbójnicki
Postna sałatka śledziowa
Powidła ze śliwek węgierek
Proziaki z Równego
Prozioki z białym serem
Raniżowski ryziok – ciasto drożdżowe z ryżem
Rudnickie kruche babeczki z orzechami
Rurki z marmoladą
Roladki po wysocku
Rolada z jabłek
Rożki smalcówki z różą
Rożki z Komborni
Ryż z jabłkami
Studzianina, studzienina, studzielina
Surówka z czerwonej cebuli z jabłkiem
Surówka z czerwonej kapusty
Wykwintna zupa z soczewicy
Zajączki w sosie z pomidorów
Zupa po lasowiacku
Zupa rumforska
Zupa ruska
Zupa rybna wigilijna
Zupa rzadkie ziemniaki z kudroniem
B
Baba ziemniaczana radrużankaBabka cud
Babka drożdżowa dukielska
Baranina w warzywach
Barszcz biały na ogórczance
Barszcz biały wigilijny
Barszcz buraczany z bobem
Barszcz grzybowy z Cmolasu
Barszcz zwany też boszczem lub boscem
Barszcz wołyński
Bieszczadzkie kotlety z ziemniaków i sera
Bieszczadzkie racuchy z dyni
Buraczki z chrzanem czyli ćwikła
Cebulowa gradka
Chleb wiejski na drożdżach
Ciastka jeżyki
Ciastka orzechowe z Kołaczyc
Ciasto ze śliwkami
Barszcz wołyński
Bieszczadzkie racuchy z dyni
C
Chleb wiejski na drożdżach
Fuczki – łemkowskie placuszki z kiszoną kapustą
Galicyjska kapusta z grochem i boczkiem
Galicyjskie oładki ziemniaczane
G
Gołąbki z tartych ziemniaków z boczkiem
H
Hreczanyki – kresowe kotlety z kaszy gryczanej i mięsa
I
J
K
Kaczka nadziewana po chłopskuKakaowiec zawijany
Kapusta na żeberkach
L
Lasowiackie kacapoły z serem
Lasowiackie kapuśniaczki
Łódeczki rabarbarowe
M
Makowiec warstwowy
Makowiec z Dobrzechowa
Makowiec z kaszą manną
Placuszki z kaszy gryczanej
Placuszki z ziemniakami
Podkarpacka młoda kapusta „na słodko”
Podkarpacka pieczona karkówka
Podkarpacki kociołek zbójnicki
Powidła ze śliwek węgierek
Proziaki z Równego
Przekładany placek z jabłkami
Przypalanka (zupa ziemniaczana na żeberkach)
Prykiel z Lipnicy
Racuszki z dyni
Racuszki z kiełbasą
Przypalanka (zupa ziemniaczana na żeberkach)
Prykiel z Lipnicy
R
Raniżowski ryziok – ciasto drożdżowe z ryżem
Rudnickie kruche babeczki z orzechami
Rurki z marmoladą
Rolada z jabłek
Rożki z Komborni
Surówka z czerwonej cebuli z jabłkiem
Wykwintna zupa z soczewicy
Z
Zacna zupa wiejskaZajączki w sosie z pomidorów
Zupa rumforska
Zupa ruska
Zupa rybna wigilijna
witaj dopiero mam początki blogowania i chciałam cię zapytać bo masz bardzo fajnie zaprojektowane menu spis potraw gdzie trzeba wejść na blogu żeby sobie to tak fajnie zrobić pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitaj Tereso :) Ja mam bloga na bloggerze (blogspot.com), a Ty na jakiejś innej platformie, więc Ci nie pomogę, bo nie wiem, czy szablon, który wybrałaś, ma takie opcje. Mój ma opcję dodawania stron, czyli tych zakładek na górze, ale zawartość robię sama, tzn. dodaję "ręcznie" każdy nowy przepis. Pozdrawiam :)
UsuńWitaj :) Dziś "trafiłam" na Twojego bloga i muszę przyznać, że to najlepsza rzecz jaka mi się dziś zdarzyła :) Nie jestem "boginią" gotowania, a tu mam wszystko jak na tacy, jasno, przejrzyście i bardzo czytelnie. Prowadzisz za rączkę jak małego dzieciaka :) Zaraz będę robić kapuśniaczki i pierogi srokate na obiadek (tu kapusta i tu kapusta ale nie szkodzi - kochamy kapustę). Dziękuję, że jesteś :)
OdpowiedzUsuńA ja bardzo dziękuję za te miłe słowa. Cieszą mnie i motywują :) Mam nadzieję, że dania smakowały i zagościsz tu na dłużej :)
UsuńBardzo mnie cieszy że przypomina pani regionalne przepisy, smaki mojego dzieciństwa. Jeszcze bardziej, że podaje Pani autorów tych przepisów i region pochodzenia. Czy można podsyłać do Pani tradycyjne przepisy z Podkarpacia do wypróbowania?
OdpowiedzUsuńOczywiście, chętnie poznam nowe regionalne specjały. Mój adres trzecitalerz@gmail.com Zapraszam :) (P.S. Bądźmy na "ty" ;))
UsuńŚwietne przepisy Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przypadły Ci do gustu :-) Również pozdrawiam :-)
UsuńSuper blog, piękne zdjęcia no i te potrawy... Super. Fajnie poznać różne potrawy z Podkarpacia, bo już tu mieszkam 15 lat i ciągle poznaje nowe dania o których w Małopolsce nie słyszałam. Niby nie daleko, a tyle ciekawych dań.
OdpowiedzUsuńZabrakło mi tu Banianki, którą gotowała nam Babcia z Piątkowy (obok Harty) na śniadanie. Zupa mleczna z dynią i lanym ciastem gorąco POLECAM 😊! A przepisy SUPER 😍!!!
OdpowiedzUsuńGotowałam kiedyś baniankę, ale dla Etnocentrum Ziemi Krośnieńskiej, do ich wirtualnej książki. Ale rzeczywiście muszę pomyśleć o tym :) Dziękuję za odwiedziny i wpis :)
UsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za dobre słowo :) Pozdrawiam również!
UsuńTrafiłam na blog przypadkiem i przeleciało mi przed oczami dzieciństwo i młodość,dziadkowie i rodzice. Czasy kiedy byłam najszczęśliwszym człowiekiem na ziemi.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Miło mi, że blog przywołuje takie ciepłe wspomnienia. Pozdrawiam :)
UsuńDzięki za przepisy ! Dzięki za wspomnienia - moi Dziadkowie pochodzili z tamtych stron, moja Mama z pogranicza z - obecnie - Ukrainą. Przepisy nie są mi całkowicie nieznane, ale wiele na pewno wypróbuję.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię fakt, że ten blog poprzez jedzenie przywraca wspomnienia o bliskich osobach. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńBlog odnaleziony zupełnie przypadkowo gdy szukałam przepisu na sałatkę z dodatkiem marynowanych grzybów. Odnalazłam szukany temat i przy okazji wieeeeeeeeele innych inspiracji, które wertuję już trzecią godzinę i niebawem, sukcesywnie będę włączać do mojej kuchni. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Vzuj się jak u siebie :)
UsuńKorzystam z przepisów swoich babć z Wielkopolski ,Kujaw,oraz znajomych ,
OdpowiedzUsuństare ,sprawdzone przepisy.
Na ten blog trafiłam przypadkowo,szczerze gratuluję.
Kolejny raz, piekę ciasto Orzechowe,no rewelacja!!!!!!!!
Cała rodzina się zajada.
A Orzechy Włoskie mamy z ogrodu
Owszem sporo masła ,lecz kawałek do kawy ,mniam.
Za kilka dni będę robić kotlety z ziemniaków i twarogu,
oraz Gały Ziemniaczane.
dziekuje ,za te stronę .
Serdecznie pozdrawiam
Ela
Elu, bardzo się cieszę, że podkarpackie przepisy też do Ciebie przemawiają :) Smacznego :)
UsuńRewelacja!!!!!!! Dobra, wspaniała robota!!!!
OdpowiedzUsuńDo podkarpackiej kuchni należy także kartoflak "pieróg z krup", wypiek regionalny dla Jarosławia, mało znany nawet w innych cześciach Podkarpacia.
OdpowiedzUsuń