sobota, 16 grudnia 2017

Piernik drożdżowy – kuchnia podkarpacka


Trzeci Talerz - podkarpacki blog kulinarny
Piernik drożdżowy - kuchnia podkarpacka

Piernik to ciasto kojarzące się nieodmiennie z zimą i świętami za sprawą aromatu miodu, cynamonu i goździków. Zwykle bywa przełożone powidłami śliwkowymi, ale w tradycyjnych przepisach przekłada się je również masą maślaną z kaszy manny. Proponowany przeze mnie piernik drożdżowy to specjał kuchni rzeszowiackiej, który przełożony jest zarówno powidłami, jak i masą z kaszy manny. Jest miękki, wilgotny i bardzo smaczny. Jego dodatkową zaletą jest fakt, że nie wymaga długich procedur przygotowywania zaczynu, czy też oczekiwania aż zmięknie. Ciasto jest doskonałe już w godzinę po przygotowaniu, jak tylko masa grysikowa stężeje.

Przepis pochodzi od pani Barbary Siwiec ze Stowarzyszenia „Klub Kobiet” z Medyni Łańcuckiej i można go znaleźć w publikacji „Eurogalicja od kuchni”.

(Piekąc już nie jedno ciasto z tego regionu przekonałam się, że tamtejsze gospodynie najwyraźniej używają większych brytfanek, dlatego zmniejszyłam nieco ilość składników by była bardziej odpowiednia do standardowych brytfanek 25x35 cm. Dzięki temu warstwy piernika będą odrobinę cieńcze niż zaprezentowane na zdjęciach, a wielkość piernika bardziej proporcjonalna.)
 
Piernik drożdżowy - kuchnia podkarpacka
Składniki:
ciasto na 2 brytfanki 25x35 cm:
  • ¾  szklanki oleju
  • ¾  szklanki miodu
  • 150 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • szczypta amoniaku
  • 5 jajek
  • 70 g drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki sody
krem grysikowy:
  • 500 ml mleka
  • 6 łyżek kaszy manny (grysiku)
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżki cukru (w oryginale 6 łyżek)
  • 200 g masła
dodatkowo:
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • polewa czekoladowa
Białka ubijamy na sztywno. W osobnej misce drożdże rozpuszczamy z cukrem, dodajemy miód, olej, żółtka i ucieramy mikserem. Wsypujemy mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną. Mieszamy i na koniec dodajemy pianę ubitą z białek.
Ciasto przekładamy na 2 brytfanki wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 10-12 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu każdy placek kroimy wzdłuż na 2 części otrzymując w ten sposób 4 prostokąty długie na 35 cm i szerokie na 12,5 cm.

Mleko, cukier i kaszę mannę gotujemy i studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem i łączymy z ugotowanymi ostudzonym grysikiem.

Na pierwszej warstwie piernika rozsmarowujemy połowę masy z maszy manny i przykrywamy drugim plackiem. Na nim rozsmarowujemy powidła śliwkowe i przykrywamy trzecim plackiem. Wykładamy pozostałą masę i przykrywamy czwartą warstwą piernikową. Całość polewamy polewą i odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
Polewę można przygotować na przykład z 5 łyżek masła, 5 łyżek śmietany, 4 łyżek cukru i 4 łyżek kakao. Masło roztapiamy w niewielkim garnku, dodajemy pozostałe składniki i przez chwilę gotujemy na wolnym ogniu, by składniki się połączyły, a polewa uzyskała kremową konsystencję.


Piernik drożdżowy - kuchnia podkarpacka

Zapraszam również na inne podkarpackie ciasta w dziale KUCHNIA PODKARPACKA




6 komentarzy:

  1. Na taki piernik jestem chętna :) Wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam serdecznie do konkursu na pierniki :)
    https://cookpad.com/pl/konkursy/260-pierniki-i-pierniczki

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie upiekłam. Wyszedł piękny. Robiłam tak jak w przepisie. Po upieczeniu zdjęłam delikatnie skórkę z blatów bo bałam się ,że będzie odpadać z masą. Piernik wyszedł wysoki.
    Obkroiłam przed polaniem polewą i smakuje obłędnie. Jest bardzo puszysty. Polecam wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję za tę rekomendację. Cieszę się, że piernik Ci posmakował :)

      Usuń
  4. Nigdy nie jadłyśmy piernika drożdżowego a wygląda fantastycznie pysznie :D

    OdpowiedzUsuń