Ciastka krucho-drożdżowe z Posuch - kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Posuchy, gmina Raniżów, powiat kolbuszowski
Ciastka krucho-drożdżowe to popularny wypiek w naszym
regionie. Dzieje się tak za sprawą domowego smaku ciastek przygotowanych z
takiego ciasta, ale również z powodów bardziej praktycznych, takich jak łatwość
przygotowania i trwałość wypieków. Ciasto krucho-drożdżowe łączy w sobie zalety
zarówno ciasta kruchego, jak i drożdżowego. Z jednej strony drożdże zapewniają
ciastkom puszystość i miękkość, z drugiej strony tłuszcz sprawia, że ciasta
pozostają dłużej świeże i nie są suche. W Posuchach ciasto do takich ciastek
przygotowuje się niemal bez cukru (potrzebny jest jedynie do obudzenia drożdży),
dlatego po upieczeniu jeszcze gorące ciastka oprósza się obficie cukrem pudrem.
Polecam te prawdziwie domowe smaki na co dzień i od święta :)
Ciastka krucho-drożdżowe z Posuch |
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g margaryny lub masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 10 g drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- szczypta soli
- marmolada
- 1 białko
- cukier puder do oprószenia
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy
i odstawiamy.
Pozostałą mąkę dokładnie siekamy z masłem, a następnie
dodajemy drożdżowy zaczyn, żółtka, śmietanę i sól. Wyrabiamy jednolite ciasto.
Ciasto na początku będzie twarde, ale zmięknie w trakcie robienia ciastek,
kiedy drożdże zaczną działać.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Radełkiem lub
nożem kroimy je na kwadraty o boku około 6 cm. Na każdy kwadrat nakładamy pół
łyżeczki marmolady. Dwa przeciwległe rogi kwadratu smarujemy roztrzepanym
białkiem i dobrze je sklejamy.
Ciastka układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia. Zachowujemy między nimi odstępy, ponieważ w piekarniku urosną.
Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka
góra-dół). Gorące ciastka oprószamy cukrem pudrem.
Ciastka krucho-drożdżowe z Posuch |
Więcej lokalnych
specjałów w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.