niedziela, 14 maja 2023

Ciastka krucho-drożdżowe z Posuch - kuchnia podkarpacka

Ciastka krucho-drożdżowe z Posuch - kuchnia podkarpacka
Ciastka krucho-drożdżowe z Posuch - kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Posuchy, gmina Raniżów, powiat kolbuszowski 

Ciastka krucho-drożdżowe to popularny wypiek w naszym regionie. Dzieje się tak za sprawą domowego smaku ciastek przygotowanych z takiego ciasta, ale również z powodów bardziej praktycznych, takich jak łatwość przygotowania i trwałość wypieków. Ciasto krucho-drożdżowe łączy w sobie zalety zarówno ciasta kruchego, jak i drożdżowego. Z jednej strony drożdże zapewniają ciastkom puszystość i miękkość, z drugiej strony tłuszcz sprawia, że ciasta pozostają dłużej świeże i nie są suche. W Posuchach ciasto do takich ciastek przygotowuje się niemal bez cukru (potrzebny jest jedynie do obudzenia drożdży), dlatego po upieczeniu jeszcze gorące ciastka oprósza się obficie cukrem pudrem. Polecam te prawdziwie domowe smaki na co dzień i od święta :)


Ciastka krucho-drożdżowe z Posuch
Ciastka krucho-drożdżowe z Posuch

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g margaryny lub masła
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 10 g drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • marmolada
  • 1 białko
  • cukier puder do oprószenia

Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy.

Pozostałą mąkę dokładnie siekamy z masłem, a następnie dodajemy drożdżowy zaczyn, żółtka, śmietanę i sól. Wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto na początku będzie twarde, ale zmięknie w trakcie robienia ciastek, kiedy drożdże zaczną działać.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Radełkiem lub nożem kroimy je na kwadraty o boku około 6 cm. Na każdy kwadrat nakładamy pół łyżeczki marmolady. Dwa przeciwległe rogi kwadratu smarujemy roztrzepanym białkiem i dobrze je sklejamy.

Ciastka układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy między nimi odstępy, ponieważ w piekarniku urosną. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół). Gorące ciastka oprószamy cukrem pudrem.


Ciastka krucho-drożdżowe z Posuch
Ciastka krucho-drożdżowe z Posuch


Więcej lokalnych specjałów w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.