niedziela, 21 maja 2023

Orzechowiec w cieście półfrancuskim – kuchnia podkarpacka

Orzechowiec w cieście półfrancuskim - kuchnia podkarpacka
Orzechowiec w cieście półfrancuskim - kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Rzeszów, gmina Rzeszów, powiat m. Rzeszów

Mielone orzechy włoskie to popularny składnik podkarpackich ciast. Zazwyczaj miesza się je z ubitą pianą z białek i piecze w cieście drożdżowym albo krucho-drożdżowym jako zawijańce albo cista przekładane. Orzechowiec, który dzisiaj proponuję, upieczony jest w cieniutkim bardzo smacznym cieście półfrancuskim bez dodatku drożdży. Masa orzechowa natomiast zawiera nie tylko ubite białka, ale i żółtka. Dzięki temu po upieczeniu warstwa z orzechami jest lekka i puszysta. Ciasto można upiec również z dodatkową warstwą owocową, smarując dolny blat ciasta marmoladą, smażonymi wiśniami albo innymi przetworami z owoców.   

Dziękuję Ali za podzielenie się rodzinnym przepisem :)

Orzechowiec w cieście półfrancuskim – kuchnia podkarpacka
Orzechowiec w cieście półfrancuskim – kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 24x35 cm:

Ciasto:

  • 260 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 200 g masła lub margaryny

Masa orzechowa:

  • 6 dużych jaj + 2 białka
  • 200 g cukru
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • cukier puder do oprószenia

Opcjonalnie:

  • marmolada porzeczkowa lub smażone wiśnie itp.

Mąkę siekamy z tłuszczem, dodajemy żółtka, szczyptę soli, wodę i cukier. Wyrabiamy ciasto i dzielimy je na dwie części.

Przygotowujemy masę orzechową. Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo po 1 łyżce cukru. Następnie kolejno dodajemy po 1 żółtku i nadal ubijamy, aż masa będzie puszysta i gęsta. Do masy dodajemy zmielone orzechy z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Jedną część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli dodajemy marmoladę, rozsmarowujemy ją cieniutko na cieście. Na to wykładamy masę orzechową. Na wierzch kładziemy drugą część rozwałkowanego ciasta.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około 45-50 minut. Ciasto oprószamy cukrem pudrem.

 

Więcej przepisów na regionalne ciasta i nie tylko znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

1 komentarz:

  1. Cudowne ciasto 🥰.
    Nie jadłam go wiele lat. Kiedyś robiła go moja Babcia i Ciocia (obie pochodziły z okolic Kańczugi).
    Przepis zapisuję i zrobię niebawem 🧡🧡

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.