Orzechowiec w cieście półfrancuskim - kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Rzeszów, gmina Rzeszów, powiat m. Rzeszów
Mielone orzechy włoskie to popularny składnik podkarpackich
ciast. Zazwyczaj miesza się je z ubitą pianą z białek i piecze w cieście drożdżowym
albo krucho-drożdżowym jako zawijańce albo cista przekładane. Orzechowiec,
który dzisiaj proponuję, upieczony jest w cieniutkim bardzo smacznym cieście półfrancuskim
bez dodatku drożdży. Masa orzechowa natomiast zawiera nie tylko ubite białka,
ale i żółtka. Dzięki temu po upieczeniu warstwa z orzechami jest lekka i
puszysta. Ciasto można upiec również z dodatkową warstwą owocową, smarując
dolny blat ciasta marmoladą, smażonymi wiśniami albo innymi przetworami z
owoców.
Dziękuję Ali za podzielenie się rodzinnym przepisem :)
Orzechowiec w cieście półfrancuskim – kuchnia podkarpacka |
Składniki na blaszkę 24x35 cm:
Ciasto:
- 260 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 200 g masła lub margaryny
Masa orzechowa:
- 6 dużych jaj + 2 białka
- 200 g cukru
- 200 g zmielonych orzechów włoskich
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
Opcjonalnie:
- marmolada porzeczkowa lub smażone wiśnie itp.
Mąkę siekamy z tłuszczem, dodajemy żółtka, szczyptę soli, wodę i cukier. Wyrabiamy ciasto i dzielimy je na dwie części.
Przygotowujemy masę orzechową. Białka ubijamy na sztywno
dodając stopniowo po 1 łyżce cukru. Następnie kolejno dodajemy po 1 żółtku i
nadal ubijamy, aż masa będzie puszysta i gęsta. Do masy dodajemy zmielone
orzechy z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Jedną część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki
wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli dodajemy marmoladę, rozsmarowujemy ją
cieniutko na cieście. Na to wykładamy masę orzechową. Na wierzch kładziemy
drugą część rozwałkowanego ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka
góra-dół) przez około 45-50 minut. Ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Więcej przepisów na
regionalne ciasta i nie tylko znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Cudowne ciasto 🥰.
OdpowiedzUsuńNie jadłam go wiele lat. Kiedyś robiła go moja Babcia i Ciocia (obie pochodziły z okolic Kańczugi).
Przepis zapisuję i zrobię niebawem 🧡🧡