Placek z rabarbarem z Albigowej – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Albigowa, gmina Łańcut, powiat łańcucki
Ciasta z rabarbarem to smak późnej wiosny i początku lata.
To, które proponuję dzisiaj, jest dość nietypowe. Zarówno ze względu na ciasto,
jak i na sposób przygotowania masy rabarbarowej. Wyjątkowość ciasta wiąże się z
tym, że składa się ono nie tylko z mąki pszennej, ale i ziemniaczanej. Dodaje
się też do niego odrobinę amoniaku, który wpływa korzystnie na strukturę ciasta
i przedłuża jego świeżość. Rabarbar natomiast wymieszany jest z budyniem
ugotowanym na soku z rabarbaru, dzięki czemu masa jest zwarta, a sok nie wsiąka
w ciasto. Po upieczeniu masa rabarbarowa robi się przejrzysta i ładnie się kroi.
Przyznam szczerze, że miałam wątpliwości co do ilości rabarbaru i cukru. Muszę
jednak przyznać, że wszystko wyliczone jest jak trzeba. Masa rabarbarowa jest
lekko kwaskowata, a ciasto jest odpowiednio słodkie.
Polecam przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Albigowej, który
pochodzi z publikacji „Śladami tradycji i smaku. Gmina Łańcut i okolice”.
Placek z rabarbarem z Albigowej – kuchnia podkarpacka |
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
Masa rabarbarowa:
- 1,5 kg rabarbaru,
- 600 g cukru,
- 2 budynie śmietankowe
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej (około 260g)
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej (około 150 g)
- 1 szklanka cukru (około 150 g)
- 250 g margaryny
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki amoniaku
Rabarbar należy przygotować wieczór wcześniej. Myjemy go dokładnie,
odcinamy końce, ale nie obieramy. Każdą łodygę rozcinamy wzdłuż na 2 lub 3
paski. Paski kroimy w kosteczkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 12 godzin.
Na drugi dzień odcedzamy rabarbar zachowując i płyn i owoce (no dobra, warzywa
:)).
Mąkę pszenną i ziemniaczaną siekamy z margaryną. Dodajemy
cukier, jajka, proszek do pieczenia i amoniak. Zagniatamy miękkie ciasto i
dzielimy je wg proporcji: 1/3 (na wierzch placka) i 2/3 (na spód placka).
Mniejszy kawałek ciasta owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika. Większy
rozwałkowujemy i wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na soku z rabarbaru gotujemy budyń. Potrzebujemy 3 szklanki
płynu (750 ml). Jeśli soku jest mniej, uzupełniamy go wodą. Dwie szklanki soku
zagotowujemy, a w osobnym naczyniu mieszamy pozostały sok (1 szklankę) z
budyniami w proszku. Wlewamy go na gotujący się sok i mieszając zagotowujemy.
Budyń przelewamy do pokrojonego rabarbaru, dokładnie mieszamy i od razu
przekładamy na blaszkę wyłożoną ciastem. Na wierzch na grubej tarce ścieramy
ciasto z lodówki.
Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
C (grzałka góra-dół).
Placek z rabarbarem z Albigowej – kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich
przepisów znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brzmi pysznie. Muszę wypróbować 😀
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto, z powodu mniejszej ilości rabarbaru nie miałam aż tyle nadzienia, ale efekt super.
OdpowiedzUsuńDziękuję za rekomendację :) Pozdrawiam
UsuńCiasto bardzo dobre!! Również zachęcam do wypróbowania.Rabarbaru miałam trochę mniej dodałam truskawek mniej dojrzałych.Wyszło świetnie.Ja cukru dodaję niemal w każdym przepisie mniej zamiast szklanki niepełna szklanka{ na grubość palca mniej}.Jak zawsze robimy pod siebie.:) Dziękuję za prowadzenie unikalnego bloga.
OdpowiedzUsuńOczywiście zgadzam się z tym, że przepis trzeba dostosowywać do swoich upodobań :) Cieszę się, że ciasto smakowało. Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńMoje ulubione🤗
OdpowiedzUsuńA dzisiaj zrobiłam ze śliwkami. Tyle, że budyń oddzielnie ugotowałam, z mniejszą ilością mleka niż na torebce. I położyłam go na węgierkach. Na wierzch ciasto jak w przepisie. Pychotka...to ciasto jako baza jest rewelacyjne, szkoda czekać na wiosenny rabarbar. Robić z czym kto lubi :-)
OdpowiedzUsuńO, to bardzo ciekawy pomysł! Musiało być pyszne :)
Usuń