Gołąbki bez zawijania – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Brzóza Stadnicka, gmina Żołynia, powiat łańcucki
Gołąbki bez zawijania według Koła Gospodyń Wiejskich w
Brzózie Stadnickiej, to skrzyżowanie naszych słynnych podkarpackich gołąbków z
kaszą oraz gołąbków bez zawijania, w których poszatkowaną kapustę dodaje się do
farszu. Masę na gołąbki przygotowuje się z mielonego mięsa, wspomnianej
poszatkowanej kapusty, kaszy gryczanej oraz ryżu. Całość spajają jajka oraz
kasza manna. Z tak przygotowanej masy formuje się niewielkie gołąbki, które po
krótkim obsmażeniu, dusi się w piekarniku. Gołąbki smakują wybornie, zwłaszcza
podane z sosem. Można go przyrządzić z bulionu, w którym duszone były gołąbki,
ale można też podać sos grzybowy lub pomidorowy – według uznania.
Przepis pochodzi z publikacji „Śladami tradycji i smaku. Gmina
Łańcut i okolice”.
Gołąbki bez zawijania – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 kg kapusty
- 500 g mięsa mielonego
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 100 g ryżu
- 100 g kaszy gryczanej
- 3 jajka
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 3-4 szklanki bulionu
Kapustę drobno szatkujemy, solimy i odstawiamy na godzinę, a
następnie odciskamy. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podobnie kaszę. Do
kapusty dodajemy mięso, ryż, kaszę oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową masę formujemy w niewielkie kulki, które
lekko spłaszczamy i obsmażamy na oleju. Gołąbki układamy w formie, podlewamy
bulionem, przykrywamy formę i dusimy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C
przez około godzinę. Można je też dusić na gazie, ale wówczas używamy głębokiej
patelni z pokrywką. Podajemy z sosem.
Sos można przygotować na bulionie, w którym dusiły się
gołąbki. Trzeba go przecedzić do garnka, zagęścić lekko mąką i zagotować, a na
koniec doprawić solą i pieprzem.
Gołąbki bez zawijania – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych
przepisów znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.