niedziela, 4 czerwca 2023

Gołąbki bez zawijania – kuchnia podkarpacka

Gołąbki bez zawijania – kuchnia podkarpacka
Gołąbki bez zawijania – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Brzóza Stadnicka, gmina Żołynia, powiat łańcucki

Gołąbki bez zawijania według Koła Gospodyń Wiejskich w Brzózie Stadnickiej, to skrzyżowanie naszych słynnych podkarpackich gołąbków z kaszą oraz gołąbków bez zawijania, w których poszatkowaną kapustę dodaje się do farszu. Masę na gołąbki przygotowuje się z mielonego mięsa, wspomnianej poszatkowanej kapusty, kaszy gryczanej oraz ryżu. Całość spajają jajka oraz kasza manna. Z tak przygotowanej masy formuje się niewielkie gołąbki, które po krótkim obsmażeniu, dusi się w piekarniku. Gołąbki smakują wybornie, zwłaszcza podane z sosem. Można go przyrządzić z bulionu, w którym duszone były gołąbki, ale można też podać sos grzybowy lub pomidorowy – według uznania.

Przepis pochodzi z publikacji „Śladami tradycji i smaku. Gmina Łańcut i okolice”.


Gołąbki bez zawijania – kuchnia podkarpacka
Gołąbki bez zawijania – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1 kg kapusty
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 100 g ryżu
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 3 jajka
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 3-4 szklanki bulionu

Kapustę drobno szatkujemy, solimy i odstawiamy na godzinę, a następnie odciskamy. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podobnie kaszę. Do kapusty dodajemy mięso, ryż, kaszę oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową masę formujemy w niewielkie kulki, które lekko spłaszczamy i obsmażamy na oleju. Gołąbki układamy w formie, podlewamy bulionem, przykrywamy formę i dusimy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około godzinę. Można je też dusić na gazie, ale wówczas używamy głębokiej patelni z pokrywką. Podajemy z sosem.

Sos można przygotować na bulionie, w którym dusiły się gołąbki. Trzeba go przecedzić do garnka, zagęścić lekko mąką i zagotować, a na koniec doprawić solą i pieprzem.

Gołąbki bez zawijania – kuchnia podkarpacka
Gołąbki bez zawijania – kuchnia podkarpacka


Więcej regionalnych przepisów znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.