Klusz – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Bieszczady, powiat bieszczadzki
Klusz to nazwa klusków ziemniaczanych gotowanych przez
dawnych mieszkańców Bieszczad. Danie jest bardzo proste, ale smaczne i pożywne.
Można je przygotować z ziemniaków pozostałych po obiedzie i podać na kolację.
Gorące kluski podaje się polane maślanką, kefirem albo kwaśnym mlekiem. To
zestawienie smaków nie zdziwi nikogo, kto w dzieciństwie jadał ziemniaki
popijane kefirem :)
Nie podaję źródła przepisu, ponieważ w internecie powielany
jest wielokrotnie ten sam przepis i nie jestem w stanie ocenić, kto pierwszy go
spisał i opublikował.
Klusz – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 400 g ziemniaków
- 6 łyżek bułki tartej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- dodatkowo: maślanka, kefir lub kwaśne mleko
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i
studzimy. Cebulę drobno siekamy i smażymy na łyżce masła. Jajko gotujemy i
obieramy.
Ziemniaki, cebulę i jajko mielimy w maszynce, dodajemy bułkę
tartą, mąkę, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krótko mieszamy i formujemy małe podłużne kluski. Zagotowujemy wodę, solimy ją
lekko, dodajemy łyżkę masła i zmniejszamy ogień. Kluski wkładamy do wody,
delikatnie mieszamy i wyjmujemy kiedy tylko wypłyną. Podajemy gorące, polane
maślanką, kefirem lub kwaśnym mlekiem.
Więcej podkarpackich
specjałów znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.