czwartek, 8 czerwca 2023

Klusz – kuchnia podkarpacka

Klusz – kuchnia podkarpacka
Klusz – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Bieszczady, powiat bieszczadzki 

Klusz to nazwa klusków ziemniaczanych gotowanych przez dawnych mieszkańców Bieszczad. Danie jest bardzo proste, ale smaczne i pożywne. Można je przygotować z ziemniaków pozostałych po obiedzie i podać na kolację. Gorące kluski podaje się polane maślanką, kefirem albo kwaśnym mlekiem. To zestawienie smaków nie zdziwi nikogo, kto w dzieciństwie jadał ziemniaki popijane kefirem :)

Nie podaję źródła przepisu, ponieważ w internecie powielany jest wielokrotnie ten sam przepis i nie jestem w stanie ocenić, kto pierwszy go spisał i opublikował.

Klusz – kuchnia podkarpacka
Klusz – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 400 g ziemniaków
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • dodatkowo: maślanka, kefir lub kwaśne mleko

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Cebulę drobno siekamy i smażymy na łyżce masła. Jajko gotujemy i obieramy.

Ziemniaki, cebulę i jajko mielimy w maszynce, dodajemy bułkę tartą, mąkę, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Krótko mieszamy i formujemy małe podłużne kluski. Zagotowujemy wodę, solimy ją lekko, dodajemy łyżkę masła i zmniejszamy ogień. Kluski wkładamy do wody, delikatnie mieszamy i wyjmujemy kiedy tylko wypłyną. Podajemy gorące, polane maślanką, kefirem lub kwaśnym mlekiem.

  

Więcej podkarpackich specjałów znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.