Biszkopt z masą truskawkową - kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Kolbuszowa Dolna, gmina Kolbuszowa, powiat kolbuszowski
Niektóre ciasta nie wymagają zbyt wiele pracy. Oto jedno z nich. Wystarczy upiec biszkopt i utrzeć masło z cukrem i truskawkami. I już! Pamiętam kiedy pierwszy je jadłam. Byłam zaskoczona, że masa składa się z tak niewielu składników, a jednocześnie jest tak smaczna. Może Wasze mamy albo babcie też je piekły? Wiem, że taka ilość masła niektórych zniechęca, ale z drugiej strony to naturalny składnik w porównaniu z niektórymi sztucznymi masami, więc raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taką rozpustę ;) Ja w każdym razie cieszę się, że powróciłam do tego kulinarnego wspomnienia :)
Biszkopt z masą truskawkową - kuchnia podkarpacka |
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
Ciasto:
- 6 jajek
- 180 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 150 g cukru
- 2 łyżki wody
Masa:
- 300 g masła
- 300 g truskawek
- 150 g cukru pudru
Dodatkowo:
- 1 łyżka soku z cytryny
- cukier puder do oprószenia
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik
nagrzewamy do 180 stopni C (grzałka góra-dół). Mąki przesiewamy razem.
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy małą
szczyptę soli i ubijamy je, dodając pod koniec ubijania po 1 łyżce cukru. Do
ubitych białek dodajemy stopniowo po 1 żółtku, a na koniec wodę, nadal ubijając.
Do ubitych jajek dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy, a następnie przekładamy
masę na blaszkę. Pieczemy około 25 minut. Po wystudzeniu rozcinamy na 2 blaty.
Masło i truskawki powinny być w temperaturze pokojowej. Truskawki
myjemy i kroimy na małe kawałki lub rozgniatamy. Masło miksujemy z cukrem
pudrem na puch. Dodajemy do niego pokrojone truskawki i miksujemy. Początkowo
masło nie będzie się łączyło z sokiem z truskawek, ale po kilku minutach
miksowania na wysokich obrotach masa stanie się spójna.
Do soku z cytryny dodajemy klika łyżek wody i nasączamy nim
dolny blat biszkoptu. Wykładamy masę truskawkową, wyrównujemy i przykrywamy
drugim blatem. Wstawiamy do lodówki, żeby masa zastygła, ale ciasto najlepsze
jest w temperaturze pokojowej. Oprószamy cukrem pudrem.
Biszkopt z masą truskawkową - kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich
słodkości w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.