sobota, 10 czerwca 2023

Biszkopt z masą truskawkową - kuchnia podkarpacka

Biszkopt z masą truskawkową - kuchnia podkarpacka
Biszkopt z masą truskawkową - kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Kolbuszowa Dolna, gmina Kolbuszowa, powiat kolbuszowski 

Niektóre ciasta nie wymagają zbyt wiele pracy. Oto jedno z nich. Wystarczy upiec biszkopt i utrzeć masło z cukrem i truskawkami. I już! Pamiętam kiedy pierwszy je jadłam. Byłam zaskoczona, że masa składa się z tak niewielu składników, a jednocześnie jest tak smaczna. Może Wasze mamy albo babcie też je piekły? Wiem, że taka ilość masła niektórych zniechęca, ale z drugiej strony to naturalny składnik w porównaniu z niektórymi sztucznymi masami, więc raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taką rozpustę ;) Ja w każdym razie cieszę się, że powróciłam do tego kulinarnego wspomnienia :)

Biszkopt z masą truskawkową - kuchnia podkarpacka
Biszkopt z masą truskawkową - kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 25x35 cm:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 180 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki wody

Masa:

  • 300 g masła
  • 300 g truskawek
  • 150 g cukru pudru

Dodatkowo:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier puder do oprószenia

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (grzałka góra-dół). Mąki przesiewamy razem.

Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy małą szczyptę soli i ubijamy je, dodając pod koniec ubijania po 1 łyżce cukru. Do ubitych białek dodajemy stopniowo po 1 żółtku, a na koniec wodę, nadal ubijając. Do ubitych jajek dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy, a następnie przekładamy masę na blaszkę. Pieczemy około 25 minut. Po wystudzeniu rozcinamy na 2 blaty.

Masło i truskawki powinny być w temperaturze pokojowej. Truskawki myjemy i kroimy na małe kawałki lub rozgniatamy. Masło miksujemy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy do niego pokrojone truskawki i miksujemy. Początkowo masło nie będzie się łączyło z sokiem z truskawek, ale po kilku minutach miksowania na wysokich obrotach masa stanie się spójna.

Do soku z cytryny dodajemy klika łyżek wody i nasączamy nim dolny blat biszkoptu. Wykładamy masę truskawkową, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem. Wstawiamy do lodówki, żeby masa zastygła, ale ciasto najlepsze jest w temperaturze pokojowej. Oprószamy cukrem pudrem.

Biszkopt z masą truskawkową - kuchnia podkarpacka
Biszkopt z masą truskawkową - kuchnia podkarpacka


Więcej podkarpackich słodkości w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.