piątek, 16 czerwca 2023

Młoda kapusta na słodko - kuchnia podkarpacka

Młoda kapusta na słodko - kuchnia podkarpacka
Młoda kapusta na słodko - kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Korczowiska, gmina Raniżów, powiat kolbuszowski 

Duszona kapusta nigdy tak nie smakuje, jak na wiosnę. Młode główki kapusty mają luźne, chrupiące liście, które szybko się gotują i są pełne smaku. W moich stronach kapustę taką gotuje się z przecierem pomidorowym i niewielką ilością cukru, dzięki czemu ma ona słodki posmak. Jednocześnie w daniu wyczuwalna jest podduszona cebula, która razem z pieprzem dodaje kapuście ostrości. Tak przygotowaną kapustę podajemy z młodymi ziemniakami i kotletami mielonymi.

Młoda kapusta na słodko - kuchnia podkarpacka
Młoda kapusta na słodko - kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1 młoda kapusta
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 g przecieru pomidorowego
  • 3-4 szklanki wywaru warzywnego (lub bulionu drobiowego)
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz

Kapustę drobno szatkujemy, wrzucamy do gotującej się wody, zagotowujemy i odcedzamy. Kapustę przekładamy do garnka, podlewamy gorącym wywarem i gotujemy około 10 minut do miękkości. W tym czasie cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Roztapiamy masło i szklimy na nim lekko posoloną cebulę. Kiedy cebula zmięknie dodajemy mąkę i smażymy całość kilka minut, po czym dodajemy ją do gotującej się kapusty. Dodajemy też przecier pomidorowy i cukier. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

 

Więcej regionalnych przepisów znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.