Młoda kapusta na słodko - kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Korczowiska, gmina Raniżów, powiat kolbuszowski
Duszona kapusta nigdy tak nie smakuje, jak na wiosnę. Młode
główki kapusty mają luźne, chrupiące liście, które szybko się gotują i są pełne
smaku. W moich stronach kapustę taką gotuje się z przecierem pomidorowym i
niewielką ilością cukru, dzięki czemu ma ona słodki posmak. Jednocześnie w
daniu wyczuwalna jest podduszona cebula, która razem z pieprzem dodaje kapuście
ostrości. Tak przygotowaną kapustę podajemy z młodymi ziemniakami i kotletami
mielonymi.
Młoda kapusta na słodko - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 młoda kapusta
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 g przecieru pomidorowego
- 3-4 szklanki wywaru warzywnego (lub bulionu drobiowego)
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Kapustę drobno szatkujemy, wrzucamy do gotującej się wody,
zagotowujemy i odcedzamy. Kapustę przekładamy do garnka, podlewamy gorącym
wywarem i gotujemy około 10 minut do miękkości. W tym czasie cebulę obieramy i
kroimy w kostkę. Roztapiamy masło i szklimy na nim lekko posoloną cebulę. Kiedy
cebula zmięknie dodajemy mąkę i smażymy całość kilka minut, po czym dodajemy ją
do gotującej się kapusty. Dodajemy też przecier pomidorowy i cukier. Doprawiamy
solą i pieprzem do smaku.
Więcej regionalnych
przepisów znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.