sobota, 17 czerwca 2023

Kapusta z jabłkami – kuchnia podkarpacka

Kapusta z jabłkami – kuchnia podkarpacka
Kapusta z jabłkami – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Wola Dalsza, gmina Białobrzegi, powiat łańcucki

W podkarpackich domach duszoną młodą kapustę przyrządza się na wiele sposobów. Niektórzy do podduszonej kapusty dodają odrobinę śmietany, dzięki czemu nabiera ona łagodnego, maślanego smaku. Inni przyrządzają ją z przecierem pomidorowym, który dodaje kapuście jednocześnie odrobinę słodyczy i cierpkości. Ale dodatek jabłek to prawdziwa rzadkość. A tak właśnie gotuje się młodą kapustę w Woli Dalszej. Jabłka w tym daniu wpływają nie tylko na smak, ale również na konsystencję kapusty, stając się jej naturalnym zagęstnikiem. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich do przygotowania tego dania najbardziej polecają papierówki.

Przepis pochodzi z publikacji „Śladami tradycji i smaku. Gmina Łańcut i okolice”.

Kapusta z jabłkami – kuchnia podkarpacka
Kapusta z jabłkami – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 kg jabłek (najlepiej papierówki)
  • 1 litr wywaru z warzyw
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, kminek, świeży koperek

Kapustę drobno kroimy, solimy i odstawiamy na 30 minut, po czym odciskamy. Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki i rozgotowujemy w garnku z grubym dnem lub na suchej patelni. Wywar z warzyw zagotowujemy z liściem laurowym i kminkiem, po czym dodajemy odciśniętą kapustę. Gotujemy ją do miękkości, a następnie dodajemy rozgotowane jabłka. Po zagotowaniu dodajemy śmietanę, posiekany koperek i doprawiamy kapustę solą i pieprzem.

Podajemy na ciepło z młodymi ziemniakami.

 

 

Inne podkarpackie przepisy znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.