Keks z Kłodawy – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Kłodawa, gmina Brzyska, powiat jasielski
Keks to ciasto, które podobno pieczono już w Starożytnym
Rzymie. Do Polski dotarło jednak z Wysp Brytyjskich, gdzie jest bardzo
popularne od setek lat. Fakt ten potwierdza sama nazwa „keks”, która została
zaczerpnięta z języka angielskiego – od słowa „cakes”, czyli „ciasta”.
Zapraszam Was na keks przygotowany według przepisu Koła
Gospodyń z Kłodawy. Jest smaczny, wilgotny i mięsisty. Sama chętnie wrócę do
tego przepisu, więc i Wam go polecam. Receptura pochodzi z publikacji LGD
Liwocz „Wielkanocne smaki”.
Keks z Kłodawy – kuchnia podkarpacka |
Składniki na keksówkę 10x34 cm:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g cukru pudru (można zmniejszyć do 150 g)
- 250 g masła
- 6 dużych jajek
- 1 łyżka spirytusu
- 500 g bakalii
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Miękkie masło ucieramy mikserem na gładką masę z cukrem
pudrem i nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku oraz spirytus. Do
bakalii dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Pozostałą mąkę przesiewamy razem z
proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do ucieranego ciasta. Do ciasta dodajemy
bakalie i dokładnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną
pianę i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki
dobrze wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
około godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-170 stopni C (grzałka
góra-dół).
Upieczony keks można polukrować, oprószyć cukrem pudrem lub
ozdobić polewą.
Keks z Kłodawy – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych przepisów
znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Cudowny! ❤ Prezentuje się niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuń