niedziela, 23 kwietnia 2023

Keks z Kłodawy – kuchnia podkarpacka

Keks z Kłodawy – kuchnia podkarpacka
Keks z Kłodawy – kuchnia podkarpacka 

Lokalizacja: Kłodawa, gmina Brzyska, powiat jasielski

Keks to ciasto, które podobno pieczono już w Starożytnym Rzymie. Do Polski dotarło jednak z Wysp Brytyjskich, gdzie jest bardzo popularne od setek lat. Fakt ten potwierdza sama nazwa „keks”, która została zaczerpnięta z języka angielskiego – od słowa „cakes”, czyli „ciasta”.

Zapraszam Was na keks przygotowany według przepisu Koła Gospodyń z Kłodawy. Jest smaczny, wilgotny i mięsisty. Sama chętnie wrócę do tego przepisu, więc i Wam go polecam. Receptura pochodzi z publikacji LGD Liwocz „Wielkanocne smaki”.

Keks z Kłodawy – kuchnia podkarpacka
Keks z Kłodawy – kuchnia podkarpacka 

Składniki na keksówkę 10x34 cm:

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g cukru pudru (można zmniejszyć do 150 g)
  • 250 g masła
  • 6 dużych jajek
  • 1 łyżka spirytusu
  • 500 g bakalii
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Miękkie masło ucieramy mikserem na gładką masę z cukrem pudrem i nie przerywając ucierania dodajemy po jednym żółtku oraz spirytus. Do bakalii dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Pozostałą mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do ucieranego ciasta. Do ciasta dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do keksówki dobrze wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 160-170 stopni C (grzałka góra-dół).

Upieczony keks można polukrować, oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić polewą.

Keks z Kłodawy – kuchnia podkarpacka
Keks z Kłodawy – kuchnia podkarpacka 


Więcej regionalnych przepisów znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.