![]() |
Zupa chrzanowa z Siedleczki – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Siedleczka, gmina Kańczuga, powiat przeworski
Zupa chrzanowa, na którą Was dzisiaj zapraszam, to gęsta
zupa krem z białych warzyw, której smak podbija utarty chrzan. W zależności od
jego ilości i ostrości zupa może być łagodna i śmietanowa, albo też intensywna
i orzeźwiająca. Naturalną gęstość zawdzięcza ona zmiksowanym warzywom,
śmietanie i żółtku, natomiast dodanie mąki pozostawiam Waszej ocenie, bo u mnie
akurat okazała się zbyteczna – zupa i tak była gęsta. Doskonałym dodatkiem do tak
przygotowanej zupy chrzanowej są ugotowane jajka oraz podsmażony boczek.
Smacznego :)
Przepis KGW Siedleczka pochodzi z publikacji „Dziedzictwo
kulinarne obszaru LGD Stowarzyszenia ‘Z Tradycją w Nowoczesność’”.
![]() |
Zupa chrzanowa z Siedleczki – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1/2 selera
- 1 por (biała część)
- 1 cebula
- 3-4 ziemniaki
- 4 łyżki startego chrzanu
- 1 i 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 żółtko
- sól, pieprz, natka pietruszki
- 2 litry bulionu
- 250 g boczku
- ugotowane jajka
Seler, por i ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Cebulę drobno siekamy. Masło roztapiamy w garnku i podsmażamy na nim warzywa.
Dodajemy gorący bulion, chrzan i całość gotujemy do miękkości warzyw. Mąkę mieszamy
ze śmietaną i żółtkiem, dodajemy do zupy, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
Zupę miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli nie jest wystarczająco
ostra można dodać do niej starty chrzan. Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy go
na patelni.
Zupę podajemy z ugotowanymi jajkami, podsmażonym boczkiem i
natką pietruszki.
Więcej przepisów na
podkarpackie zupy,
w tym na inne rodzaje
zup chrzanowych,
znajdziecie w
zakładce
Zapraszam :)
Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuń