Bigos z kapusty słodkiej i kiszonej – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Sporne, gmina Korczyna, powiat krośnieński
Zapytałam Was kiedyś na Facebooku, jaki bigos jada się u Was
w domu – z kapusty kiszonej czy mieszanej, z przecierem pomidorowym czy bez.
Byłam ciekawa, czy nasz region jest pod tym względem jednomyślny. Odpowiedzi
było wiele, a wniosek jest taki, że na Podkarpaciu gotuje się różne rodzaje
bigosu, a każdy z nas uważa ten swój za tradycyjny :) Ponieważ sama gotuję
bigos z kapusty kiszonej, do którego nie dodaję przecieru, ale za to dodaję
suszone grzyby i śliwki, postanowiłam ugotować wersję odmienną – bigos z
kapusty białej i kiszonej z przecierem pomidorowym. Skorzystałam z przepisu
Pani Marii Wojnar z KGW Sporne, który pochodzi z publikacji „Smaki regionalne
LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”. To dla mnie miła
odmiana i nieco inny smak, niż ten, do którego przywykłam, jednak bigos był smaczny
i wart próby. Zapraszam Was serdecznie do wypróbowania tej wersji :)
Bigos z kapusty słodkiej i kiszonej – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 500 g kapusty słodkiej (białej)
- 500 g kapusty kiszonej
- 500 g mięsa wieprzowego
- 50 g boczku wędzonego
- 150 g kiełbasy
- 50 g cebuli
- 50 g przecieru pomidorowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- liść bobkowy (laurowy)
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
Kapustę kiszoną przepłukujemy, odciskamy i kroimy drobniej.
W garnku zagotowujemy litr wody i wkładamy do niego kapustę kiszoną. Gotujemy
ją około 20 minut. W tym czasie szatkujemy białą kapustę i wkładamy ją do
osobnego garnka z zagotowanym litrem wody. Po 15 minutach białą kapustę
odcedzamy.
Mięso wieprzowe kroimy w kostkę, solimy i obsmażamy na tłuszczu
na rumiano. Kapustę białą i mięso wkładamy do gotującej się kapusty kiszonej.
Gotujemy razem około 30 minut, dodając liść bobkowy i kilka ziaren ziela
angielskiego. Boczek kroimy w kostkę i na suchej patelni wytapiamy go lekko.
Boczek przekładamy do gotującej się kapusty, a na pozostałym tłuszczu smażymy
cebulę pokrojoną w kostkę, którą na koniec przesypujemy mąką i podsmażamy.
Kiedy mięso w bigosie będzie miękkie, dodajemy cebulę z zasmażką. Kiełbasę kroimy
w grubą kostkę (kiełbasę można obrać ze skórki), po czym dodajemy ją do bigosu.
Dodajemy również przecier pomidorowy. Bigos zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą
oraz pieprzem.
Bigos z kapusty słodkiej i kiszonej – kuchnia podkarpacka |
Więcej podkarpackich
przepisów znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Na Kujawach i w Wielkopolsce bigos najczęściej z kapusty kiszonej pół na pół z białą, koniecznie z koncentratem pomidorowym :) Sebastian
OdpowiedzUsuńCzyli jak Polska długa i szeroka... :) Pozdrawiam!
Usuń