sobota, 3 lutego 2024

Bigos z kapusty słodkiej i kiszonej – kuchnia podkarpacka

Bigos z kapusty słodkiej i kiszonej – kuchnia podkarpacka
Bigos z kapusty słodkiej i kiszonej – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Sporne, gmina Korczyna, powiat krośnieński

Zapytałam Was kiedyś na Facebooku, jaki bigos jada się u Was w domu – z kapusty kiszonej czy mieszanej, z przecierem pomidorowym czy bez. Byłam ciekawa, czy nasz region jest pod tym względem jednomyślny. Odpowiedzi było wiele, a wniosek jest taki, że na Podkarpaciu gotuje się różne rodzaje bigosu, a każdy z nas uważa ten swój za tradycyjny :) Ponieważ sama gotuję bigos z kapusty kiszonej, do którego nie dodaję przecieru, ale za to dodaję suszone grzyby i śliwki, postanowiłam ugotować wersję odmienną – bigos z kapusty białej i kiszonej z przecierem pomidorowym. Skorzystałam z przepisu Pani Marii Wojnar z KGW Sporne, który pochodzi z publikacji „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”. To dla mnie miła odmiana i nieco inny smak, niż ten, do którego przywykłam, jednak bigos był smaczny i wart próby. Zapraszam Was serdecznie do wypróbowania tej wersji :)

Bigos z kapusty słodkiej i kiszonej – kuchnia podkarpacka
Bigos z kapusty słodkiej i kiszonej – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 500 g kapusty słodkiej (białej)
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 50 g boczku wędzonego
  • 150 g kiełbasy
  • 50 g cebuli
  • 50 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • liść bobkowy (laurowy)
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Kapustę kiszoną przepłukujemy, odciskamy i kroimy drobniej. W garnku zagotowujemy litr wody i wkładamy do niego kapustę kiszoną. Gotujemy ją około 20 minut. W tym czasie szatkujemy białą kapustę i wkładamy ją do osobnego garnka z zagotowanym litrem wody. Po 15 minutach białą kapustę odcedzamy.

Mięso wieprzowe kroimy w kostkę, solimy i obsmażamy na tłuszczu na rumiano. Kapustę białą i mięso wkładamy do gotującej się kapusty kiszonej. Gotujemy razem około 30 minut, dodając liść bobkowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Boczek kroimy w kostkę i na suchej patelni wytapiamy go lekko. Boczek przekładamy do gotującej się kapusty, a na pozostałym tłuszczu smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, którą na koniec przesypujemy mąką i podsmażamy. Kiedy mięso w bigosie będzie miękkie, dodajemy cebulę z zasmażką. Kiełbasę kroimy w grubą kostkę (kiełbasę można obrać ze skórki), po czym dodajemy ją do bigosu. Dodajemy również przecier pomidorowy. Bigos zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Bigos z kapusty słodkiej i kiszonej – kuchnia podkarpacka
Bigos z kapusty słodkiej i kiszonej – kuchnia podkarpacka


Więcej podkarpackich przepisów znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

2 komentarze:

  1. Na Kujawach i w Wielkopolsce bigos najczęściej z kapusty kiszonej pół na pół z białą, koniecznie z koncentratem pomidorowym :) Sebastian

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.