Bieszczadzka zupa grzybowa ze śliwkami - kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: powiat bieszczadzki
Niektórych bieszczadzkich specjałów nie zjemy nigdzie indziej. Związane są one z tradycjami regionu i z ludźmi, którzy te tradycje kultywują. Gęsta zupa ugotowana na suszonych grzybach i suszonych śliwkach jest jednym z takich dań. Połączenie tych dwóch smaków jest równie charakterystyczne dla tych okolic, co zagęszczenie całości zasmażką z cebulą. Wyjątkowe są również kluski, z którymi podawana jest zupa. Haluszki to małe podłużne ziemniaczane kluski, które doskonale komponują się z grzybowo-śliwkowym smakiem zupy. Można przygotować je na przykład według TEGO PRZEPISU. Ewentualnie zamiast haluszków zupę można podać z makaronem. Zupa grzybowa ze śliwkami jest bardzo aromatyczna, lekko pikantna, ale zarazem lekko słodka. Syci i rozgrzewa w chłodne dni, więc polecam ją szczególnie jesienią i zimą.
Bieszczadzka zupa grzybowa ze śliwkami - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 100 g suszonych grzybów
- 50 g suszonych śliwek
- 2 cebule
- 4 łyżki tłuszczu (np. masła)
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- Dodatkowo: haluszki lub makaron
Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Na drugi dzień gotujemy je do miękkości. Śliwki zalewamy wrzątkiem (około 750 ml), gotujemy kilka minut, po czym dodajemy grzyby oraz wywar grzybowy (bez osadu z dna).
Na
2 łyżkach masła podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, po czym dodajemy kolejne
2 łyżki masła, a kiedy się rozpuszczą dodajemy mąkę i smażymy wszystko kilka
minut do zrumienienia. Zasmażkę z cebulą dodajemy do zupy i zagotowujemy ją. Doprawiamy
do smaku solą i pierzem. Podajemy haluszkami lub z makaronem.
Bieszczadzka zupa grzybowa ze śliwkami - kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na podkarpackie specjały znajdziecie
w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.