sobota, 20 stycznia 2024

Zupa ziemniaczana z boczkiem – kuchni podkarpacka

Zupa ziemniaczana z boczkiem – kuchni podkarpacka
Zupa ziemniaczana z boczkiem – kuchni podkarpacka

Lokalizacja: Wiewiórka, gmina Żyraków, powiat dębicki

Zupa ugotowana na podsmażonym wędzonym boczku to alternatywa dla zup na wywarze mięsnym. Nadaje on zupie charakterystyczny smak i aromat. Poza boczkiem jej głównym składnikiem są ziemniaki, ale nie brakuje w niej również innych warzyw, takich jak marchewka, pietruszka, seler i por. Zupa doprawiona jest czosnkiem, majerankiem i mielonym kminkiem. Nie jest natomiast dodatkowo zagęszczana. Świetnie sprawdzi się jako rozgrzewające danie na chłodne dni.

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Wiewiórce pochodzi z publikacji „Turystyczny Szlak Dobrego Smaku – zwiedzaj, smakuj, wracaj”.

Zupa ziemniaczana z boczkiem – kuchni podkarpacka
Zupa ziemniaczana z boczkiem – kuchni podkarpacka

Składniki:

  • 350 g surowego wędzonego boczku
  • 700 g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchew
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • kawałek selera
  • pietruszka
  • kawałek pora
  • pieprz ziołowy
  • majeranek
  • sól, pieprz

Boczek odcinamy od skóry i kroimy w kostkę. Następnie wrzucamy go na rozgrzaną patelnię i smażymy przez kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając. Ściągamy z patelni. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i smażymy przez 10 minut na wolnym ogniu na tłuszczu po smażeniu boczku.

Usmażony boczek przekładamy do garnka, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i zalewamy wrzątkiem (około  1,5 litra). Dodajemy płaską łyżeczkę i gotujemy pod przykryciem

przez 30 minut. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler oraz zmielony kminek. Gotujemy przez 10 minut (w razie potrzeby dodajemy wrzątku). Pora kroimy w piórka i dodajemy do zupy razem z ziemniakami. Gotujemy przez 5 minut. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

 

Więcej przepisów na podkarpackie zupy znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.