Zupa ziemniaczana z boczkiem – kuchni podkarpacka |
Lokalizacja: Wiewiórka, gmina Żyraków, powiat dębicki
Zupa ugotowana na podsmażonym wędzonym boczku to alternatywa
dla zup na wywarze mięsnym. Nadaje on zupie charakterystyczny smak i aromat.
Poza boczkiem jej głównym składnikiem są ziemniaki, ale nie brakuje w niej
również innych warzyw, takich jak marchewka, pietruszka, seler i por. Zupa doprawiona
jest czosnkiem, majerankiem i mielonym kminkiem. Nie jest natomiast dodatkowo
zagęszczana. Świetnie sprawdzi się jako rozgrzewające danie na chłodne dni.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Wiewiórce pochodzi z
publikacji „Turystyczny Szlak Dobrego Smaku – zwiedzaj, smakuj, wracaj”.
Zupa ziemniaczana z boczkiem – kuchni podkarpacka |
Składniki:
- 350 g surowego wędzonego boczku
- 700 g ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża marchew
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- kawałek selera
- pietruszka
- kawałek pora
- pieprz ziołowy
- majeranek
- sól, pieprz
Boczek odcinamy od skóry i kroimy w kostkę. Następnie wrzucamy
go na rozgrzaną patelnię i smażymy przez kilkanaście minut, co jakiś czas
mieszając. Ściągamy z patelni. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i smażymy przez
10 minut na wolnym ogniu na tłuszczu po smażeniu boczku.
Usmażony boczek przekładamy do garnka, dodajemy czosnek
przeciśnięty przez praskę i zalewamy wrzątkiem (około 1,5 litra). Dodajemy płaską łyżeczkę i
gotujemy pod przykryciem
przez 30 minut. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę
warzywa: marchewkę, pietruszkę i seler oraz zmielony kminek. Gotujemy przez 10
minut (w razie potrzeby dodajemy wrzątku). Pora kroimy w piórka i dodajemy do
zupy razem z ziemniakami. Gotujemy przez 5 minut. Do smaku doprawiamy solą,
pieprzem i majerankiem.
Więcej przepisów na
podkarpackie zupy znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.