Grzebienie krucho-drożdżowe – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Pawłosiów, gmina Pawłosiów, powiat jarosławski
Największą zaletą wszystkich ciastek krucho-drożdżowych jest ich doskonały smak. Pulchne, choć cienkie drożdżowe ciasto, z zewnątrz jest lekko chrupiące i słodkie. Doskonałym uzupełnieniem tego smaku jest marmolada, której zwykle używa się jako nadzienia do tego typu ciastek. Dużą zaletą jest również trwałość wypieków krucho-drożdżowych. Nie tracą one smaku i wilgotności nawet przez kilka dni (służy im przechowywanie w zamkniętym pojemniku). Również samo przygotowanie ciastek jest łatwe i szybkie. Po prostu same zalety :)
Dzisiaj proponuję Wam przepis na grzebienie krucho-drożdżowe
według Koła Gospodyń Wiejskich Pawłosiów, pochodzący z publikacji „Dziedzictwo
kulinarne obszaru LGD Stowarzyszenia „Z Tradycją w Nowoczesność””.
Grzebienie krucho-drożdżowe – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g margaryna
- 50 g drożdży
- 3 żółtka
- 1 szklanka gęstej śmietany
- około 350 g marmolady
- 3 białka
- 1 szklanka cukru
Drożdże rozcieramy ze śmietaną. Dodajemy mąkę, margarynę i żółtka.
Wszystkie składniki siekamy nożem, łączymy i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy
je na grubość około 1/2 cm i szklanką wycinamy kółka. Na środek nakładamy
łyżeczkę marmolady i składamy kółka na pół, jak pierogi. Brzegi mocno sklejamy
i nacinamy nożem. Wierzch ciastek smarujemy roztrzepanym białkiem i zanurzamy w
cukrze. Ciastka układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 15-20 minut.
Więcej przepisów na
podkarpackie słodkości znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Nie zostawiamy ciastek do wyrośnięcia zanim włożymy do piekarnika?
OdpowiedzUsuńNie, ciastka krucho-drożdżowe powinny wyrastać dopiero w piekarniku.
Usuń