niedziela, 14 stycznia 2024

Grzebienie krucho-drożdżowe – kuchnia podkarpacka

Grzebienie krucho-drożdżowe – kuchnia podkarpacka
Grzebienie krucho-drożdżowe – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Pawłosiów, gmina Pawłosiów, powiat jarosławski

Największą zaletą wszystkich ciastek krucho-drożdżowych jest ich doskonały smak. Pulchne, choć cienkie drożdżowe ciasto, z zewnątrz jest lekko chrupiące i słodkie. Doskonałym uzupełnieniem tego smaku jest marmolada, której zwykle używa się jako nadzienia do tego typu ciastek. Dużą zaletą jest również trwałość wypieków krucho-drożdżowych. Nie tracą one smaku i wilgotności nawet przez kilka dni (służy im przechowywanie w zamkniętym pojemniku). Również samo przygotowanie ciastek jest łatwe i szybkie. Po prostu same zalety :)

Dzisiaj proponuję Wam przepis na grzebienie krucho-drożdżowe według Koła Gospodyń Wiejskich Pawłosiów, pochodzący z publikacji „Dziedzictwo kulinarne obszaru LGD Stowarzyszenia „Z Tradycją w Nowoczesność””.

Grzebienie krucho-drożdżowe – kuchnia podkarpacka
Grzebienie krucho-drożdżowe – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g margaryna
  • 50 g drożdży
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka gęstej śmietany
Dodatkowo:
  • około 350 g marmolady
  • 3 białka
  • 1 szklanka cukru

Drożdże rozcieramy ze śmietaną. Dodajemy mąkę, margarynę i żółtka. Wszystkie składniki siekamy nożem, łączymy i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość około 1/2 cm i szklanką wycinamy kółka. Na środek nakładamy łyżeczkę marmolady i składamy kółka na pół, jak pierogi. Brzegi mocno sklejamy i nacinamy nożem. Wierzch ciastek smarujemy roztrzepanym białkiem i zanurzamy w cukrze. Ciastka układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 15-20 minut.

 

Więcej przepisów na podkarpackie słodkości znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

2 komentarze:

  1. Nie zostawiamy ciastek do wyrośnięcia zanim włożymy do piekarnika?

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.