czwartek, 6 lipca 2023

Pasta z bobu – kuchnia podkarpacka

Pasta z bobu – kuchnia podkarpacka
Pasta z bobu – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Przysieki, gmina Skołyszyn, powiat jasielski

Pasta z bobu to sposób gospodyń z Przysiek na smaczne smarowidło do chleba. Ugotowany i zmielony bób uciera się z masłem i doprawia przyprawami. Pasta ma intensywny posmak bobu, lecz jeśli zabraknie Wam w niej ostrości, możecie dodać surowy ząbek czosnku. Taka pasta to miła odmiana od zwykłego masła. Można na nią położyć plasterki kiszonego ogórka albo paprykę.

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Przysiek pochodzi z publikacji „Tradycyjne potrawy Gminy Skołyszyn”.

Pasta z bobu – kuchnia podkarpacka
Pasta z bobu – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 500 g bobu
  • 100 g miękkiego masła
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • natka pietruszki

Bób wrzucamy na gotującą się posoloną wodę i gotujemy do miękkości (zwykle 3-5 minut, trzeba sprawdzać). Obieramy, studzimy i mielimy w maszynce. Do boby dodajemy miękkie masło i ucieramy razem. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Pastę można zaostrzyć czosnkiem. Smarujemy nią chleb.

Pasta z bobu – kuchnia podkarpacka
Pasta z bobu – kuchnia podkarpacka


Więcej przepisów na regionalne specjały znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.