Pasta z bobu – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Przysieki, gmina Skołyszyn, powiat jasielski
Pasta z bobu to sposób gospodyń z Przysiek na smaczne
smarowidło do chleba. Ugotowany i zmielony bób uciera się z masłem i doprawia
przyprawami. Pasta ma intensywny posmak bobu, lecz jeśli zabraknie Wam w niej
ostrości, możecie dodać surowy ząbek czosnku. Taka pasta to miła odmiana od
zwykłego masła. Można na nią położyć plasterki kiszonego ogórka albo paprykę.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Przysiek pochodzi z
publikacji „Tradycyjne potrawy Gminy Skołyszyn”.
Pasta z bobu – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 500 g bobu
- 100 g miękkiego masła
- sól
- pieprz
- majeranek
- natka pietruszki
Bób wrzucamy na gotującą się posoloną wodę i gotujemy do
miękkości (zwykle 3-5 minut, trzeba sprawdzać). Obieramy, studzimy i mielimy w
maszynce. Do boby dodajemy miękkie masło i ucieramy razem. Doprawiamy solą,
pieprzem i majerankiem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Pastę
można zaostrzyć czosnkiem. Smarujemy nią chleb.
Pasta z bobu – kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na
regionalne specjały znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.