Kruchy placek z pianką i jagodami – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Kolbuszowa Górna, gmina Kolbuszowa, powiat kolbuszowski
Kiedy jadłam to ciasto pierwszy raz, nie mogłam odgadnąć z
czego jest ta pianka. Nie tak gęsta, jak sernik, ale nie tak puszysta, jak piana
z białek. Byłam zaskoczona, że to ubite białka z budyniem w proszku i olejem. Konsystencja
pianki jest idealna, a do tego świetne kruche ciasto. Z pewnością wykorzystam
ten przepis do upieczenia ciast z innymi drobnymi owocami, na przykład czarną
lub czerwoną porzeczką albo z wiśniami. Jeśli lubicie kruche ciasto, to na
pewno będzie w Waszym guście :)
Kruchy placek z pianką i jagodami – kuchnia podkarpacka |
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
- mała szczypta soli
Składniki na piankę:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 1/2 szklanki oleju
Owoce:
- 2 szklanki leśnych jagód
Przesianą mąkę i proszek do pieczenia siekamy z zimnym masłem,
a następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części
w proporcji 3 do 2. Ciasto owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na co
najmniej godzinę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na nią
większy kawałek ciasta używając tarki o grubych oczkach. Ciasto lekko dociskamy
i pieczemy w temperaturze 190 stopni C (grzałka góra-dół) przez 15 minut. Blaszkę
wyciągamy z piekarnika i całkowicie studzimy ciasto.
Białka ubijamy na sztywno i nie przerywając ubijania
dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie gęsta dodajemy
do niej budynie w proszku i miksujemy, a następnie nie przerywając miksowania
cieniutkim strumieniem wlewamy olej. Pianę przekładamy na wystudzone ciasto, wykładamy
na nią jagody, a na koniec ścieramy na tarce drugą część ciasta. Pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 160 stopni C (grzałka góra dół) przez 30-35 minut.
Studzimy.
Kruchy placek z pianką i jagodami – kuchnia podkarpacka |
Przepisy na
regionalne słodkości znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Dziękuję za przepis, ciasto pyszne, wychodzi bezbłędne, dodałam powidło pod piankę
OdpowiedzUsuńJa też bardzo polubiłam to ciasto. Dziękuję za komentarz :)
Usuń