niedziela, 9 lipca 2023

Kruchy placek z pianką i jagodami – kuchnia podkarpacka

Kruchy placek z pianką i jagodami – kuchnia podkarpacka
Kruchy placek z pianką i jagodami – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Kolbuszowa Górna, gmina Kolbuszowa, powiat kolbuszowski

Kiedy jadłam to ciasto pierwszy raz, nie mogłam odgadnąć z czego jest ta pianka. Nie tak gęsta, jak sernik, ale nie tak puszysta, jak piana z białek. Byłam zaskoczona, że to ubite białka z budyniem w proszku i olejem. Konsystencja pianki jest idealna, a do tego świetne kruche ciasto. Z pewnością wykorzystam ten przepis do upieczenia ciast z innymi drobnymi owocami, na przykład czarną lub czerwoną porzeczką albo z wiśniami. Jeśli lubicie kruche ciasto, to na pewno będzie w Waszym guście :)

Kruchy placek z pianką i jagodami – kuchnia podkarpacka
Kruchy placek z pianką i jagodami – kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 25x35 cm:

Składniki na ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek
  • mała szczypta soli

Składniki na piankę:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 1/2 szklanki oleju

Owoce:

  • 2 szklanki leśnych jagód

Przesianą mąkę i proszek do pieczenia siekamy z zimnym masłem, a następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części w proporcji 3 do 2. Ciasto owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej godzinę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy na nią większy kawałek ciasta używając tarki o grubych oczkach. Ciasto lekko dociskamy i pieczemy w temperaturze 190 stopni C (grzałka góra-dół) przez 15 minut. Blaszkę wyciągamy z piekarnika i całkowicie studzimy ciasto.

Białka ubijamy na sztywno i nie przerywając ubijania dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana będzie gęsta dodajemy do niej budynie w proszku i miksujemy, a następnie nie przerywając miksowania cieniutkim strumieniem wlewamy olej. Pianę przekładamy na wystudzone ciasto, wykładamy na nią jagody, a na koniec ścieramy na tarce drugą część ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C (grzałka góra dół) przez 30-35 minut. Studzimy.

Kruchy placek z pianką i jagodami – kuchnia podkarpacka
Kruchy placek z pianką i jagodami – kuchnia podkarpacka


Przepisy na regionalne słodkości znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

2 komentarze:

  1. Dziękuję za przepis, ciasto pyszne, wychodzi bezbłędne, dodałam powidło pod piankę

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.