Bób z Procisnego – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Procisne, gmina Lutowiska, powiat bieszczadzki
Książka „Kuchnia Bieszczadu” Krzysztofa Antoniszaka wypełniona
jest dawnymi przepisami tego regionu. Wśród wielu prostych, wręcz postnych dań,
znajdziecie tam również przepisy na dania bogato okraszone topioną słoniną,
która była niegdyś rarytasem. Bób z Procisnego należy do takich właśnie dań.
Skwarki wytapia się razem z pokrojoną drobno skórą z kaczki lub gęsi i smaży
razem z cebulą i czosnkiem. Na koniec dodaje się siekany koperek. To danie
należy jeść na gorąco – solo lub z gotowanymi ziemniakami.
Bób z Procisnego – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 500 g bobu
- 2 ząbki czosnku
- kawałeczek słoniny (oryginalnie 2 łyżki sadła)
- 1 cebula
- 150 g skóry z kaczki lub gęsi (np. skóra z 1 udka)
- sól
- koperek
Słoninę i skórę kaczki kroimy w małą kostkę. Wrzucamy
wszystko na patelnię i wytapiamy skwarki na małym ogniu, a kiedy zaczną się rumienić,
dodajemy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Solimy i smażymy aż cebula będzie
miała złoty kolor.
Bób wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Po kilku minutach
(trzeba sprawdzać, czy jest już miękki) odcedzamy go i obieramy.
Bób mieszamy ze skwarkami i cebulą oraz posiekanym
koperkiem. Jeśli jest potrzeba doprawiamy całość solą. Podajemy gorący z
gotowanymi ziemniakami.
Bób z Procisnego – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych
przepisów znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Ten przepis wydaje się niezwykle smakowity! Nawet jeżeli nigdy nie miało się okazji próbować Bobu z Procisnego, to po przeczytaniu tego przepisu aż chce się wypróbować. Te skwarki z cebulą i czosnkiem muszą dodać niesamowity smak. Dzięki za podzielenie się tym kawałkiem kuchni podkarpackiej! 😊
OdpowiedzUsuń