środa, 12 lipca 2023

Bób z Procisnego – kuchnia podkarpacka

Bób z Procisnego – kuchnia podkarpacka
Bób z Procisnego – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Procisne, gmina Lutowiska, powiat bieszczadzki

Książka „Kuchnia Bieszczadu” Krzysztofa Antoniszaka wypełniona jest dawnymi przepisami tego regionu. Wśród wielu prostych, wręcz postnych dań, znajdziecie tam również przepisy na dania bogato okraszone topioną słoniną, która była niegdyś rarytasem. Bób z Procisnego należy do takich właśnie dań. Skwarki wytapia się razem z pokrojoną drobno skórą z kaczki lub gęsi i smaży razem z cebulą i czosnkiem. Na koniec dodaje się siekany koperek. To danie należy jeść na gorąco – solo lub z gotowanymi ziemniakami.

Bób z Procisnego – kuchnia podkarpacka
Bób z Procisnego – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 500 g bobu
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałeczek słoniny (oryginalnie 2 łyżki sadła)
  • 1 cebula
  • 150 g skóry z kaczki lub gęsi (np. skóra z 1 udka)
  • sól
  • koperek

Słoninę i skórę kaczki kroimy w małą kostkę. Wrzucamy wszystko na patelnię i wytapiamy skwarki na małym ogniu, a kiedy zaczną się rumienić, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i czosnek. Solimy i smażymy aż cebula będzie miała złoty kolor.

Bób wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Po kilku minutach (trzeba sprawdzać, czy jest już miękki) odcedzamy go i obieramy.

Bób mieszamy ze skwarkami i cebulą oraz posiekanym koperkiem. Jeśli jest potrzeba doprawiamy całość solą. Podajemy gorący z gotowanymi ziemniakami.

Bób z Procisnego – kuchnia podkarpacka
Bób z Procisnego – kuchnia podkarpacka


Więcej regionalnych przepisów znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

1 komentarz:

  1. Ten przepis wydaje się niezwykle smakowity! Nawet jeżeli nigdy nie miało się okazji próbować Bobu z Procisnego, to po przeczytaniu tego przepisu aż chce się wypróbować. Te skwarki z cebulą i czosnkiem muszą dodać niesamowity smak. Dzięki za podzielenie się tym kawałkiem kuchni podkarpackiej! 😊

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.