Rogaliki z borówkami – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Smolarzyny, gmina Żołynia, powiat łańcucki
Borówki czy jagody? Jak się u Was mówi? W mojej rodzinie od zawsze są to jagody, ale znam osoby, u których jest inaczej. Jednym słowem, w moim odczuciu na Podkarpaciu nie ma regionalizmu jeśli chodzi o używanie nazwy jagody lub borówki. W Smolarzynach najwyraźniej używa się nazwy borówki, ponieważ tamtejsze Koło Gospodyń Wiejskich piecze pyszne drożdżowe rogaliki z borówkami, na które dzisiaj zapraszam. Dodam, że zamiast borówek leśnych można użyć dżemu borówkowego lub borówek amerykańskich, które współcześnie coraz częściej zastępują leśne jagody.
Przepis pochodzi z publikacji „Śladami tradycji i smaku.
Gmina Łańcut i okolice”.
Rogaliki z borówkami – kuchnia podkarpacka |
Składniki na 36 rogalików:
- 50 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
- 1 całe jajko
- 3 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 litr borówek lub borówek amerykańskich lub dżem borówkowy
- cukier do jagód
- cukier puder do oprószenia
Drożdże z cukrem rozcieramy w dużej misce, dodajemy 2 łyżki
mąki i 2 łyżki mleka, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do
rozczynu dodajemy pozostałe ciepłe
mleko, cukier waniliowy, jajko, żółtka, przesianą mąkę i sól. Ciasto wyrabiamy
aż stanie się elastyczne, podsypując w razie potrzeby lekko mąką. Na koniec
dodajemy tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto. Oprószamy je mąką,
przykrywamy ściereczką i odstawiamy aż podwoi objętość. Ciasto dzielimy na 6
części. Każdą część rozwałkowujemy cienko na koło średnicy około 25
centymetrów. Kroimy je na 6 trójkątów. Borówki oprószamy mąką. Na każdy trójkąt
z ciasta nakładamy łyżeczkę borówek (lub 5-6 borówek amerykańskich) i odrobinę
cukru. Zwijamy rogale i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do
160-170 stopni C przez około 20 minut. Upieczone rogale oprószamy cukrem
pudrem.
Rogaliki z borówkami – kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na
tradycyjne regionalne słodkości znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Jagody! Jest nawet mapka "ogólnopolska", w którym rejonie kraju jak się mawia... sprzed lat, ale coś jest na rzeczy... jagody, Boże drogi...
OdpowiedzUsuńJestem przekonana co do wielu regionalizmów. Ten jeden nie wydaje mi się oczywisty, ale z chęcią przyjrzę się tej mapie :)
UsuńRewelacyjne rogaliki 😍
OdpowiedzUsuń