niedziela, 13 sierpnia 2023

Rogaliki z borówkami – kuchnia podkarpacka

Rogaliki z borówkami – kuchnia podkarpacka
Rogaliki z borówkami – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Smolarzyny, gmina Żołynia, powiat łańcucki

Borówki czy jagody? Jak się u Was mówi? W mojej rodzinie od zawsze są to jagody, ale znam osoby, u których jest inaczej. Jednym słowem, w moim odczuciu na Podkarpaciu nie ma regionalizmu jeśli chodzi o używanie nazwy jagody lub borówki. W Smolarzynach najwyraźniej używa się nazwy borówki, ponieważ tamtejsze Koło Gospodyń Wiejskich piecze pyszne drożdżowe rogaliki z borówkami, na które dzisiaj zapraszam. Dodam, że zamiast borówek leśnych można użyć dżemu borówkowego lub borówek amerykańskich, które współcześnie coraz częściej zastępują leśne jagody.

Przepis pochodzi z publikacji „Śladami tradycji i smaku. Gmina Łańcut i okolice”.

Rogaliki z borówkami – kuchnia podkarpacka
Rogaliki z borówkami – kuchnia podkarpacka

Składniki na 36 rogalików:

  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 litr borówek lub borówek amerykańskich lub dżem borówkowy
  • cukier do jagód
  • cukier puder do oprószenia

Drożdże z cukrem rozcieramy w dużej misce, dodajemy 2 łyżki mąki i 2 łyżki mleka, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Do rozczynu  dodajemy pozostałe ciepłe mleko, cukier waniliowy, jajko, żółtka, przesianą mąkę i sól. Ciasto wyrabiamy aż stanie się elastyczne, podsypując w razie potrzeby lekko mąką. Na koniec dodajemy tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiamy ciasto. Oprószamy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy aż podwoi objętość. Ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część rozwałkowujemy cienko na koło średnicy około 25 centymetrów. Kroimy je na 6 trójkątów. Borówki oprószamy mąką. Na każdy trójkąt z ciasta nakładamy łyżeczkę borówek (lub 5-6 borówek amerykańskich) i odrobinę cukru. Zwijamy rogale i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni C przez około 20 minut. Upieczone rogale oprószamy cukrem pudrem.

Rogaliki z borówkami – kuchnia podkarpacka
Rogaliki z borówkami – kuchnia podkarpacka


Więcej przepisów na tradycyjne regionalne słodkości znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

3 komentarze:

  1. Jagody! Jest nawet mapka "ogólnopolska", w którym rejonie kraju jak się mawia... sprzed lat, ale coś jest na rzeczy... jagody, Boże drogi...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem przekonana co do wielu regionalizmów. Ten jeden nie wydaje mi się oczywisty, ale z chęcią przyjrzę się tej mapie :)

      Usuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.