wtorek, 4 lipca 2023

Pierogi z jagodami – kuchnia podkarpacka

Pierogi z jagodami – kuchnia podkarpacka
Pierogi z jagodami – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Staniszewskie, gmina Raniżów, powiat kolbuszowski 

Ciasto pierogowe składa się z niewielu składników, ale nawet w tak prostym przepisie istnieją niuanse. Dodajemy jajko, czy nie? Dodajemy tłuszcz, czy nie? A jeśli tak, to jaki? No i czy na pewno do przygotowania ciasta niezbędna jest woda? Moja babcia robiła wiele rodzajów pierogów na słodko – z jagodami, z truskawkami, z jabłkami, ze śliwkami, z kaszą manną i do takich pierogów ciasto przygotowywała zawsze na mleku, nie na wodzie i dodawała do niego miękkie masło. Pierogi ze słodkim farszem przygotowane z ciasta na mleku są delikatniejsze w smaku, a podane ze słodką śmietaną… bajka, jak mawiała moja babcia :)

Pierogi z jagodami – kuchnia podkarpacka
Pierogi z jagodami – kuchnia podkarpacka

Składniki na około 60 pierogów:

  • 500 g mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 jajko (można pominąć)
  • 2 szklanki leśnych jagód
  • cukier

Dodatkowo:

  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • 4 łyżeczki cukru

Do przesianej mąki dodajemy ciepłe mleko, sól, miękkie masło i ewentualnie jajko. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość około 3 mm i wycinamy kółka. Na każde nakładamy łyżeczkę jagód i dodajemy trochę cukru (około 1/3 łyżeczki). Wodę w garnku solimy i po zagotowaniu zmniejszamy ogień. Porcjami wrzucamy pierogi i delikatnie je mieszamy. Gotujemy około 3 minut, w tym czasie pierogi lekko napęcznieją. Wyciągamy łyżką cedzakową. Podajemy polane śmietaną wymieszaną z cukrem.

Pierogi z jagodami – kuchnia podkarpacka
Pierogi z jagodami – kuchnia podkarpacka


Więcej przepisów z naszego regionu znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

1 komentarz:

  1. Myślałem, że na południu mawia się "borówki" ;) A ciasto na pierogi mama moja od lat robi tylko z mąki i gorącej wody i jest naprawdę smaczne. Pozdrawiam! Sebastian.

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.