Pierogi z jagodami – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Staniszewskie, gmina Raniżów, powiat kolbuszowski
Ciasto pierogowe składa się z niewielu składników, ale nawet
w tak prostym przepisie istnieją niuanse. Dodajemy jajko, czy nie? Dodajemy
tłuszcz, czy nie? A jeśli tak, to jaki? No i czy na pewno do przygotowania
ciasta niezbędna jest woda? Moja babcia robiła wiele rodzajów pierogów na
słodko – z jagodami, z truskawkami, z jabłkami, ze śliwkami, z kaszą manną i do
takich pierogów ciasto przygotowywała zawsze na mleku, nie na wodzie i dodawała
do niego miękkie masło. Pierogi ze słodkim farszem przygotowane z ciasta na
mleku są delikatniejsze w smaku, a podane ze słodką śmietaną… bajka, jak
mawiała moja babcia :)
Pierogi z jagodami – kuchnia podkarpacka |
Składniki na około 60 pierogów:
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka miękkiego masła
- 1 jajko (można pominąć)
- 2 szklanki leśnych jagód
- cukier
Dodatkowo:
- 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
- 4 łyżeczki cukru
Do przesianej mąki dodajemy ciepłe mleko, sól, miękkie
masło i ewentualnie jajko. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość około 3 mm i
wycinamy kółka. Na każde nakładamy łyżeczkę jagód i dodajemy trochę cukru
(około 1/3 łyżeczki). Wodę w garnku solimy i po zagotowaniu zmniejszamy ogień.
Porcjami wrzucamy pierogi i delikatnie je mieszamy. Gotujemy około 3 minut, w
tym czasie pierogi lekko napęcznieją. Wyciągamy łyżką cedzakową. Podajemy
polane śmietaną wymieszaną z cukrem.
Pierogi z jagodami – kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów z
naszego regionu znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Myślałem, że na południu mawia się "borówki" ;) A ciasto na pierogi mama moja od lat robi tylko z mąki i gorącej wody i jest naprawdę smaczne. Pozdrawiam! Sebastian.
OdpowiedzUsuń