poniedziałek, 27 marca 2023

Krzanówka - kuchnia podkarpacka

Krzanówka - kuchnia podkarpacka
Krzanówka - kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Żurawica, gmina Żurawica, powiat przemyski

Zupy chrzanowe to podkarpacki specjał, który w różnych zakątkach regionu przygotowywany jest na różne sposoby. Z reguły zupy te gotuje się na mięsnym wywarze i podaje z kiełbasą i gotowanym jajkiem. Składnikiem, który nadaje smak zupie, jest oczywiście świeży, tarty chrzan, choć czasem używa się też chrzanu marynowanego. Często zupy chrzanowe zaprawia się zakwasem na barszcz, który zagęszcza i zakwasza zupę. Krzanówka z Żurawicy zaprawiana jest serwatką, co sprawia, że smak zupy jest delikatniejszy, choć nie pozbawiony kwaśnego posmaku. Zupa jest syta i bogata zarówno w warzywa, jak i w dodatki mięsne. Sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i na co dzień.

Przepis na krzanówkę Koła Gospodyń Wiejskich z Żurawicy pochodzi z publikacji: Przepisy kulinarne naszych przodków. LGD „Ziemia Przemyska”.

Krzanówka - kuchnia podkarpacka
Krzanówka - kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 250 g surowej łopatki wieprzowej
  • 250 g wędzonych żeberek
  • 250 g surowego boczku
  • 250 g kiełbasy
  • 2 l serwatki
  • pół selera
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • Korzeń chrzanu w kawałku oraz tarty do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • gałązka świeżego lubczyku
  • szczypiorek do dekoracji
  • 5 jajek na twardo

Mięso z łopatki, żeberka oraz pokrojony w kostkę boczek gotujemy 30 minut w niewielkiej ilości lekko posolonej wody. Mięso z łopatki i żeberka wyciągamy, kroimy w kostkę i dodajemy z powrotem do wywaru. Dodajemy również pokrojoną w kostkę kiełbasę. Serwatkę zaprawiamy stopniowo gorącym wywarem, wlewamy do zupy, zagotowujemy i odstawiamy.

Seler, marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w półplasterki. Starte warzywa wraz z kawałkiem obranego chrzanu (w całości) dodajemy do zupy. Dokładamy ziele angielskie i liść laurowy, doprawić solą oraz pieprzem i gotujemy 20 minut. Na koniec dodajemy świeży lubczyk i starty chrzan do smaku (1-2 łyżki). Gorącą zupę przelewamy do głębokich talerzy. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy z pokrojonymi, ugotowanymi na twardo jajkami.

Więcej regionalnych zup w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.