Szandorki – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: gmina Dębowiec, powiat jasielski
Szandorki to smażone wytrawne placki o charakterystycznym
smaku. Ich głównym składnikiem jest kiszona kapusta oraz ciasto z mąki
pszennej, mleka i jajka. Na południu Podkarpacia przygotowuje się podobne
danie, zwane fuczkami, jednak w Bieszczadach do ciasta dodaje się gotowaną
kiszoną kapustę. Natomiast w gminie Dębowiec w okolicach Jasła do ciasta
również dodaje się kapustę kiszoną, ale smażoną na tłuszczu. W efekcie dębowieckie
szandorki są bardziej wyraziste w smaku i lekko kwaśne.
Nazwa szandorki pochodzi od szandorów. Lokalnie mianem tym
określano kapustę gorszej jakości, taką która się nie zawiązała lub była słabo
wyrośnięta. Wycięcie i poszatkowanie takiej kapusty wymagało dużo wysiłku,
dlatego często zostawiano ją uboższym mieszkańcom wsi. Poszatkowane szandory
kiszono, a następnie wykorzystywano do przygotowywania różnych potraw, w tym
szandorków.
Szandorki z gminy Dębowiec zostały wpisane na listę potraw tradycyjnych województwa podkarpackiego Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Szandorki – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- olej do smażenia
- sól i pieprz
Kapustę kiszoną płuczemy, odcedzamy, drobno kroimy i smażymy
na gorącym oleju. Kapusta musi odparować, zmięknąć i nabrać rumianego koloru.
Mleko mieszamy z mąką i jajkiem. Dodajemy ostudzoną kapustę
i doprawiamy całość solą i pieprzem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej
śmietany. Jeśli jest zbyt gęste, dodajemy trochę mleka.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niezbyt grube placki,
które powinny mocno się zrumienić z obu stron.
Szandorki – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych
specjałów znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Placuszki prezentują się wyśmienicie <3
OdpowiedzUsuń