sobota, 4 marca 2023

Zupa grzybowa z Kniażyc – kuchnia podkarpacka

Zupa grzybowa z Kniażyc – kuchnia podkarpacka
Zupa grzybowa z Kniażyc – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Kniażyce, gmina Fredropol, powiat przemyski

Zupy z suszonych grzybów to podkarpacka tradycja. Gotujemy je na różne sposoby, w zależności od lokalnych zwyczajów. Na wywarze warzywnym, mięsnym, na żytnim zakwasie, z ziemniakami, makaronem albo fasolą. W moim rodzinnym domu jadało się zupę grzybową z ziemniakami, zaprawianą mąką prażoną na suchej patelni. Dzisiaj jednak proponuję Wam zupę znacznie bogatszą w składniki. Jest w niej wiele warzyw, w tym ziemniaki, a dodatkowo również makaron. Ta smaczna i sycąca zupa gotowana jest na wywarze warzywnym i zabielana śmietaną. Przepis na nią zdradziły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kniażycach. Znalazł się on w publikacji „Przepisy kulinarne naszych przodków – LGD Ziemia Przemyska”.

Zupa grzybowa z Kniażyc – kuchnia podkarpacka
Zupa grzybowa z Kniażyc – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • około 2,5 l wody
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 5 średnich ziemniaków
  • 30 g suszonych grzybów
  • 2 łyżki makaronu (świderki, muszelki lub inne)
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • koperek
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki śmietany

Grzyby płuczemy, zalewamy wodą (2,5 l), moczymy w wodzie przez 1 godzinę i gotujemy 1,5 godziny, aż grzyby zmiękną. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki kroimy w grubszą kostkę). Dodajemy je do grzybów razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy też makaron. Całość solimy i gotujemy do miękkości makaronu. Zaprawiamy zahartowaną śmietaną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki.


Zupa grzybowa z Kniażyc – kuchnia podkarpacka
Zupa grzybowa z Kniażyc – kuchnia podkarpacka

 

Więcej lokalnych przepisów na zupy znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.