Zupa grzybowa z Kniażyc – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Kniażyce, gmina Fredropol, powiat przemyski
Zupy z suszonych grzybów to podkarpacka tradycja. Gotujemy
je na różne sposoby, w zależności od lokalnych zwyczajów. Na wywarze warzywnym,
mięsnym, na żytnim zakwasie, z ziemniakami, makaronem albo fasolą. W moim
rodzinnym domu jadało się zupę grzybową z ziemniakami, zaprawianą mąką prażoną na
suchej patelni. Dzisiaj jednak proponuję Wam zupę znacznie bogatszą w
składniki. Jest w niej wiele warzyw, w tym ziemniaki, a dodatkowo również
makaron. Ta smaczna i sycąca zupa gotowana jest na wywarze warzywnym i zabielana
śmietaną. Przepis na nią zdradziły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w
Kniażycach. Znalazł się on w publikacji „Przepisy kulinarne naszych przodków –
LGD Ziemia Przemyska”.
Zupa grzybowa z Kniażyc – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- około 2,5 l wody
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 5 średnich ziemniaków
- 30 g suszonych grzybów
- 2 łyżki makaronu (świderki, muszelki lub inne)
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- koperek
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki śmietany
Grzyby płuczemy, zalewamy wodą (2,5 l), moczymy w wodzie
przez 1 godzinę i gotujemy 1,5 godziny, aż grzyby zmiękną. Warzywa obieramy i
kroimy w kostkę (ziemniaki kroimy w grubszą kostkę). Dodajemy je do grzybów
razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy też makaron. Całość
solimy i gotujemy do miękkości makaronu. Zaprawiamy zahartowaną śmietaną.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany koperek i
natkę pietruszki.
Zupa grzybowa z Kniażyc – kuchnia podkarpacka |
Więcej lokalnych
przepisów na zupy znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Wygląda cudownie, z miłą chęcią zjadłabym.
OdpowiedzUsuń