Rożki w wodzie podchodzące – kuchnia podkarpacka |
Rożki według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich Czarnorzeki to
krucho-drożdżowe ciasteczka z marmoladą. A dlaczego w wodzie podchodzące?
Jednym ze starych sposobów na smaczne ciasto krucho-drożdżowe jest zanurzenie
go w wodzie na czas wyrastania. Kiedy ciasto wypływa do wierzchu, to znak, że
jest już odpowiednio wyrośnięte. Metoda ta ma sprzyjać szybkiemu wyrastaniu
ciasta, ale też jego wilgotności i miękkości. I wszystko się sprawdza. Ciasto
wyrasta w ciągu 10-15 minut, a upieczone rożki są miękkie i wilgotne. I bardzo
smaczne, dlatego polecam ten przepis do wypróbowania. Rożki można w całości przygotować z drobno mielonej mąki pszennej (np. tortowej) lub pół na pół z mąki drobno mielonej i razowej.
„Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z
gminy Korczyna” to publikacja, z której pochodzi przepis KGW Czarnorzeki.
Rożki w wodzie podchodzące – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 500 g mąki pszennej (lub 250 g mąki pszennej i 250 g mąki pszennej razowej)
- 250 g margaryny lub masła
- 50 g drożdży
- 1 szklanka śmietany
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 250 g marmolady do nadzienia
- cukier puder do oprószenia
Drożdże mieszamy z 1 łyżką cukru aż do rozpuszczenia. Mąkę przesiewamy,
dodajemy do niej pokrojoną margarynę lub masło, rozpuszczone drożdże, łyżkę
cukru, śmietanę i małą szczyptę soli. Wszystkie składniki siekamy nożem i
wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto owijamy w czystą ściereczkę i wkładamy do
garnka z letnią wodą. Gdy ciasto wypłynie do wierzchu wyciągamy je, osuszamy
ściereczką i wykładamy na oprószoną mąką stolnicę. Krótko wyrabiamy i wałkujemy
ciasto na grubość ok 3-4 mm i kroimy na kwadraty. Na każdy kwadrat nakładamy
marmoladę i składamy w trójkąt, boki dociskając lekko widelcem. Pieczemy na
złoty kolor w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni C przez 12-15 minut.
Upieczone ciastka oprószamy cukrem pudrem.
Więcej przepisów na
regionalne słodkości w zakładce
Zapraszam :)
Przyznam się szczerze, ze nigdy nie jadłam takich rożków.
OdpowiedzUsuń