niedziela, 19 lutego 2023

Barszcz czerwony z uszkami z kaszanką – kuchnia podkarpacka

Barszcz czerwony z uszkami z kaszanką – kuchnia podkarpacka
Barszcz czerwony z uszkami z kaszanką – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Żuków, gmina Cieszanów, powiat lubaczowski

Jeśli jedliście kiedyś pierogi z kaszanką, wiecie już, jakie są smaczne i nie muszę Was przekonywać do tego pomysłu. Jednak uszka z kaszanką podane z czerwonym barszczem to jeszcze wyższy poziom. Zaskakujące, jak te dwa mocne smaki pasują do siebie – wyrazisty smak kaszy gryczanej i słodkawy smak buraczanego barszczu. Duet doskonały, wypróbujcie koniecznie. Zadbajcie jednak o smak farszu. Domowe kaszanki są już zwykle dobrze doprawione i nie potrzebują żadnych dodatków. Do kaszanki ze sklepu proponuję dodać cebulę podduszoną na 2 łyżkach masła. Poprawi to i smak i konsystencję farszu. Również sam barszcz możecie zaprawić kwasem buraczanym, ponieważ proponowana wersja jest łagodna i delikatna w smaku.

Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Żukowa opublikowany został w albumie „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej”, wydanym przez Powiat Lubaczowski.


Barszcz czerwony z uszkami z kaszanką – kuchnia podkarpacka
Barszcz czerwony z uszkami z kaszanką – kuchnia podkarpacka

Składniki na barszcz:

  • 200 g żeberek
  • 300 g kości drobiowych
  • 2 średnie czerwone buraki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 3 l wody
  • opcjonalnie: kwas buraczany

Składniki na uszka:

  • 500 g kaszanki
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 125 ml ciepłej wody
  • 125 ml ciepłego mleka
  • opcjonalnie: 1 cebula i 2 łyżki masła

Do garnka wlewamy 3 litry wody, solimy ją i wkładamy kości oraz żeberka. Gotujemy wywar, po czym dodajemy obrane i starte na tarce o grubych oczkach warzywa: marchewkę, pietruszkę i czerwone buraki. Dodajemy również posiekany czosnek. Jeśli chcemy, by barszcz był kwaśny, dodajemy kwas buraczany. Gotujemy do miękkości warzyw, po czym barszcz odcedzamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kaszankę wyjmujemy z jelita i rozdrabniamy widelce,. Dodajemy do niej drobno posiekaną cebulę, podduszoną na maśle z odrobiną soli. Farsz mieszamy, żeby był bardziej zwarty.

Z mąki, jajka, wody z mlekiem i soli wyrabiamy elastyczne ciasto. Wałkujemy je cienko i wykrawamy kółka nieco mniejsze niż na pierogi. Na ciasto nakładamy farsz, sklejamy uszka jak pierogi i łączymy ze sobą 2 końce. Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty od wypłynięcia.

Uszka podajemy z gorącym barszczem.

Barszcz czerwony z uszkami z kaszanką – kuchnia podkarpacka
Barszcz czerwony z uszkami z kaszanką – kuchnia podkarpacka


Więcej przepisów na regionalne specjały znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.