Barszcz czerwony z uszkami z kaszanką – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Żuków, gmina Cieszanów, powiat lubaczowski
Jeśli jedliście kiedyś pierogi z kaszanką, wiecie już, jakie są smaczne i nie muszę Was przekonywać do tego pomysłu. Jednak uszka z kaszanką podane z czerwonym barszczem to jeszcze wyższy poziom. Zaskakujące, jak te dwa mocne smaki pasują do siebie – wyrazisty smak kaszy gryczanej i słodkawy smak buraczanego barszczu. Duet doskonały, wypróbujcie koniecznie. Zadbajcie jednak o smak farszu. Domowe kaszanki są już zwykle dobrze doprawione i nie potrzebują żadnych dodatków. Do kaszanki ze sklepu proponuję dodać cebulę podduszoną na 2 łyżkach masła. Poprawi to i smak i konsystencję farszu. Również sam barszcz możecie zaprawić kwasem buraczanym, ponieważ proponowana wersja jest łagodna i delikatna w smaku.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Żukowa opublikowany został
w albumie „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi
Lubaczowskiej”, wydanym przez Powiat Lubaczowski.
Barszcz czerwony z uszkami z kaszanką – kuchnia podkarpacka |
Składniki na barszcz:
- 200 g żeberek
- 300 g kości drobiowych
- 2 średnie czerwone buraki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 3 l wody
- opcjonalnie: kwas buraczany
Składniki na uszka:
- 500 g kaszanki
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
- 125 ml ciepłej wody
- 125 ml ciepłego mleka
- opcjonalnie: 1 cebula i 2 łyżki masła
Do garnka wlewamy 3 litry wody, solimy ją i wkładamy kości oraz żeberka. Gotujemy wywar, po czym dodajemy obrane i starte na tarce o grubych oczkach warzywa: marchewkę, pietruszkę i czerwone buraki. Dodajemy również posiekany czosnek. Jeśli chcemy, by barszcz był kwaśny, dodajemy kwas buraczany. Gotujemy do miękkości warzyw, po czym barszcz odcedzamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kaszankę wyjmujemy z jelita i rozdrabniamy widelce,.
Dodajemy do niej drobno posiekaną cebulę, podduszoną na maśle z odrobiną soli. Farsz
mieszamy, żeby był bardziej zwarty.
Z mąki, jajka, wody z mlekiem i soli wyrabiamy elastyczne
ciasto. Wałkujemy je cienko i wykrawamy kółka nieco mniejsze niż na pierogi. Na
ciasto nakładamy farsz, sklejamy uszka jak pierogi i łączymy ze sobą 2 końce.
Gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4 minuty od wypłynięcia.
Uszka podajemy z gorącym barszczem.
Barszcz czerwony z uszkami z kaszanką – kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na
regionalne specjały znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.