Tanie pączki – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Rudnik nad Sanem, gmina Rudnik nad Sanem, powiat niżański
Tanie pączki to przepis ze starego zeszytu, który jest
pamiątką po Jadwidze Trojnar, babci mojej przyjaciółki. Takie stare, rodzinne
przepisy cenię sobie szczególnie i zazdroszczę tym z Was, którzy mają w domu
takie skarby. Dlaczego te pączki są tanie? Trudno powiedzieć. Nie mam przepisu
na drogie pączki, więc nie mam porównania ;) Pączki usmażyłam niewielkie
(średnica około 4 cm) i ich nie nadziewałam, ale jeśli ktoś nie akceptuje
pączka bez marmolady, można je również nadziewać.
Dzięki niewielkim rozmiarom pączki są w środku ładnie
wyrośnięte, a do ich smażenia nie jest potrzebny aż tak głęboki olej, jak przy
pączkach o typowym rozmiarze. Smażymy je w nagrzanym tłuszczu o temperaturze
około 175 stopni C.
Tanie pączki – kuchnia podkarpacka |
Składniki na około 50 sztuk:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 80 g cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 2 całe jajka
- 60 g masła
- cukier waniliowy (w oryginale wanilia)
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Masło roztapiamy i odstawiamy. Drożdże rozcieramy z łyżeczką
cukru, dodajemy łyżkę mąki i kilka łyżek ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy
na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej drożdżowy zaczyn,
pozostałe mleko, cukier, cukier waniliowy i jajka. Wyrabiamy ciasto, które po
dodaniu masła pod koniec wyrabiania powinno być miękkie i jednolite. Ciasto
przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia i podwojenia objętości (na około 1
godzinę). Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i odkrawamy od niego niewielkie
kawałki wielkości włoskiego orzecha (20 g). Formujemy kulki i układamy je na
desce oprószonej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na
kolejne 20-30 minut.
Do garnka z grubym dnem wlewamy 3-4 cm oleju. Podgrzewamy go
na niewielkim ogniu i wkładamy po kilka pączków. Kiedy jedna strona pączków
będzie rumiana, obracamy je na drugą stronę. Gorące pączki oprószamy cukrem
pudrem. Najlepiej smakują w dniu, w którym są smażone.
Na blogu znajdziecie
również przepisy na pączki ziemniaczane i razowy wytrawny chrust
zapraszam do zakładki
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.