Placek tarty – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Niepla, gmina Jasło, powiat jasielski
Placek tarty to ciasto dobrze znane na Podkarpaciu i nie tylko, choć lokalnie nosi ono różne nazwy. W Niepli mówią na nie placek tarty, w Kłodawie mazurek, a na północy regionu kruszonka. Jednak najpopularniejsza nazwa to pleśniak, choć mnie akuratnie przekonuje najmniej ;) Mowa o cieście warstwowym, złożonym z 3 kruchych placków, z których środkowy jest kakaowy. Kruche placki jeszcze przed pieczeniem przełożone są zwykle powidłami śliwkowymi i pianą z ubitych białek. Bywa, że piana posypana jest siekanymi orzechami lub migdałami. Ciasto jest proste i niezbyt wymagające, ale smaczne, dzięki czemu nadal obecne jest na naszych stołach. Dzisiejszy przepis został udostępniony przez panią Barbarę Owsiak z Koła Gospodyń Wiejskich Niepla w publikacji pt. „Smaki Nowej Galicji”.
Placek tarty – kuchnia podkarpacka |
Składniki na brytfankę 25x35 cm:
- 4,5 szklanki mąki pszennej
- 375 g margaryny (można zastąpić masłem)
- 6 jajek
- 150 g cukru pudru
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
- wiśnie drylowane lub słoiczek powideł śliwkowych
- 1 szklanka cukru
- 1 kisiel wiśniowy (w proszku)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Mąkę siekamy z margaryną lub masłem, po czym dodajemy cukier
puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, 6 żółtek i zagniatamy ciasto
(jeśli jest twarde, dodajemy łyżkę śmietany). Ciasto dzielimy na 3 równe części.
Do jednej z nich dodajemy kakao, wyrabiamy i wkładamy do lodówki. Jedno jasne ciasto
również wkładamy do lodówki, a drugie jasne rozwałkowujemy i wykładamy na
brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Na rozwałkowane ciasto wykładamy
wiśnie lub powidła śliwkowe. Na wiśnie ścieramy na tarce o grubych oczkach ciemne
ciasto. Następnie ubijamy pianę z 6 białek. Pod koniec ubijania stopniowo
dodajemy szklankę cukru. Gdy piana jest ubita dodajemy do niej 1 kisiel i 2
łyżki mąki ziemniaczanej. Całość wykładamy na ciemne ciasto, po czym na wierzch
ścieramy ciasto jasne. Pieczemy około 50 minut (grzałka góra-dół) w
temperaturze około 170 stopni C. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Placek tarty – kuchnia podkarpacka |
Zapraszam do zakładki
gdzie znajdziecie
więcej przepisów na lokalne specjały :)
O tak, u nas to klasyka :-)
OdpowiedzUsuń