niedziela, 5 lutego 2023

Placek tarty – kuchnia podkarpacka

Placek tarty – kuchnia podkarpacka
Placek tarty – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Niepla, gmina Jasło, powiat jasielski

Placek tarty to ciasto dobrze znane na Podkarpaciu i nie tylko, choć lokalnie nosi ono różne nazwy. W Niepli mówią na nie placek tarty, w Kłodawie mazurek, a na północy regionu  kruszonka. Jednak najpopularniejsza nazwa to pleśniak, choć mnie akuratnie przekonuje najmniej ;) Mowa o cieście warstwowym, złożonym z 3 kruchych placków, z których środkowy jest kakaowy. Kruche placki jeszcze przed pieczeniem przełożone są zwykle powidłami śliwkowymi i pianą z ubitych białek. Bywa, że piana posypana jest siekanymi orzechami lub migdałami. Ciasto jest proste i niezbyt wymagające, ale smaczne, dzięki czemu nadal obecne jest na naszych stołach. Dzisiejszy przepis został udostępniony przez panią Barbarę Owsiak z Koła Gospodyń Wiejskich Niepla w publikacji pt. „Smaki Nowej Galicji”.

Placek tarty – kuchnia podkarpacka
Placek tarty – kuchnia podkarpacka

Składniki na brytfankę 25x35 cm:

  • 4,5 szklanki mąki pszennej
  • 375 g margaryny (można zastąpić masłem)
  • 6 jajek
  • 150 g cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • wiśnie drylowane lub słoiczek powideł śliwkowych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kisiel wiśniowy (w proszku)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Mąkę siekamy z margaryną lub masłem, po czym dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, 6 żółtek i zagniatamy ciasto (jeśli jest twarde, dodajemy łyżkę śmietany). Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao, wyrabiamy i wkładamy do lodówki. Jedno jasne ciasto również wkładamy do lodówki, a drugie jasne rozwałkowujemy i wykładamy na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Na rozwałkowane ciasto wykładamy wiśnie lub powidła śliwkowe. Na wiśnie ścieramy na tarce o grubych oczkach ciemne ciasto. Następnie ubijamy pianę z 6 białek. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy szklankę cukru. Gdy piana jest ubita dodajemy do niej 1 kisiel i 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Całość wykładamy na ciemne ciasto, po czym na wierzch ścieramy ciasto jasne. Pieczemy około 50 minut (grzałka góra-dół) w temperaturze około 170 stopni C. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.


Placek tarty – kuchnia podkarpacka
Placek tarty – kuchnia podkarpacka


Zapraszam do zakładki

KUCHNIA PODKARPACKA

gdzie znajdziecie więcej przepisów na lokalne specjały :)


1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.