Kwas z Opaki – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Opaka, gmina Lubaczów, powiat lubaczowski
Kwas z Opaki to bogata w składniki zupa, która ma
wiele wspólnego z barszczem ukraińskim. Gotowana jest na mięsie drobiowym, ale
jej główne składniki to warzywa: buraczki ćwikłowe, ziemniaki, marchewka,
pietruszka i fasola. Suszone grzyby dodane do zupy wzbogacają nie tylko jej smak,
ale i kolor. Kiszona kapusta, mimo że gotowana osobno, lekko zakwasza zupę –
stąd też nazwa dania, kwas. Dodatkowo zupę można dokwasić octem. Aby jednak
smaki były zrównoważone, kwas zabiela się na koniec śmietaną.
Ta syta, pełna smaków zupa to danie z Opaki.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z tej miejscowości opublikowano w zbiorze
regionalnych przepisów pt. „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej
Ziemi Lubaczowskiej”.
Kwas z Opaki – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 3 buraki ćwikłowe
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 ziemniaki
- 1 podudzie kurczaka
- kilka suszonych grzybów (namoczonych wcześniej i pokrojonych w paseczki)
- pół szklanki fasoli Jaś
- 300 g kapusty kiszonej
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
- natka pietruszki
Fasolę Jaś dzień wcześniej zalewamy wodą. Następnego
dnia gotujemy do miękkości. Nie odcedzamy.
Do garnka wlewamy 2 litry wody, wkładamy mięso, lekko solimy i gotujemy. W osobnym garnku pokrojoną kapustę kiszoną zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W tym czasie obieramy warzywa. Buraki kroimy w paseczki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki. Pokrojone warzywa i grzyby dodajemy do gotującego się mięsa. Dodajemy również ziele angielskie, liście laurowe i majeranek. Kiedy warzywa będą półmiękkie do zupy dodajemy ugotowaną kapustę oraz fasolę razem z wywarem (może być tylko część wywaru). Mięso obieramy od kości i z powrotem dodajemy do zupy. Zagotowujemy. Na koniec zupę zabielamy śmietaną zahartowaną kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Kwas podajemy posypany posiekaną natką pietruszki.
Kwas z Opaki – kuchnia podkarpacka
Przepisy na inne regionalne zupy
znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Wspaniały przepis! My uwielbiamy barszcze czerwone, a takiego jeszcze nie znałam. Dziękuję :-)
OdpowiedzUsuń