sobota, 21 stycznia 2023

Kwas z Opaki – kuchnia podkarpacka

Kwas z Opaki – kuchnia podkarpacka
Kwas z Opaki – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Opaka, gmina Lubaczów, powiat lubaczowski

Kwas z Opaki to bogata w składniki zupa, która ma wiele wspólnego z barszczem ukraińskim. Gotowana jest na mięsie drobiowym, ale jej główne składniki to warzywa: buraczki ćwikłowe, ziemniaki, marchewka, pietruszka i fasola. Suszone grzyby dodane do zupy wzbogacają nie tylko jej smak, ale i kolor. Kiszona kapusta, mimo że gotowana osobno, lekko zakwasza zupę – stąd też nazwa dania, kwas. Dodatkowo zupę można dokwasić octem. Aby jednak smaki były zrównoważone, kwas zabiela się na koniec śmietaną.

Ta syta, pełna smaków zupa to danie z Opaki. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z tej miejscowości opublikowano w zbiorze regionalnych przepisów pt. „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej”.


Kwas z Opaki – kuchnia podkarpacka
Kwas z Opaki – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 3 buraki ćwikłowe
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 ziemniaki
  • 1 podudzie kurczaka
  • kilka suszonych grzybów (namoczonych wcześniej i pokrojonych w paseczki)
  • pół szklanki fasoli Jaś
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy
  • natka pietruszki

Fasolę Jaś dzień wcześniej zalewamy wodą. Następnego dnia gotujemy do miękkości. Nie odcedzamy.

Do garnka wlewamy 2 litry wody, wkładamy mięso, lekko solimy i gotujemy. W osobnym garnku pokrojoną kapustę kiszoną zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. W tym czasie obieramy warzywa. Buraki kroimy w paseczki lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki. Pokrojone warzywa i grzyby dodajemy do gotującego się mięsa. Dodajemy również ziele angielskie, liście laurowe i majeranek. Kiedy warzywa będą półmiękkie do zupy dodajemy ugotowaną kapustę oraz fasolę razem z wywarem (może być tylko część wywaru). Mięso obieramy od kości i z powrotem dodajemy do zupy. Zagotowujemy. Na koniec zupę zabielamy śmietaną zahartowaną kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Kwas podajemy posypany posiekaną natką pietruszki.

 

Kwas z Opaki – kuchnia podkarpacka
Kwas z Opaki – kuchnia podkarpacka

Przepisy na inne regionalne zupy znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

 

1 komentarz:

  1. Wspaniały przepis! My uwielbiamy barszcze czerwone, a takiego jeszcze nie znałam. Dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.