Ciasto drożdżowe – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Stare Sioło, gmina Oleszyce, powiat lubaczowski
Ciasta drożdżowe pieczone w prostokątnych lub
podłużnych blaszkach zwykle nazywane są drożdżówkami lub bułkami drożdżowymi. Niektóre
z nich pełnią rolę ciasta do popołudniowej kawy, a inne kroi się na kromki,
które posmarowane masłem lub dżemem podawane są na śniadanie albo kolację. Zależy
to od konsystencji ciasta, która z kolei zależy od proporcji składników.
Drożdżówki z małą ilością tłuszczu mają strukturę przypominającą bułkę – są bardziej
rwące i mają większe pęcherzyki powietrza. Drożdżówki, do których dodano więcej
tłuszczu, przypominają raczej babkę piaskową. Są bardziej kruche i wilgotne, co
sprawia, że dłużej zachowują świeżość. Ciasto drożdżowe ze Starego Sioła to ta
druga opcja. Na dodatek panie z tamtejszego Koła Gospodyń Wiejskich proponują
przed upieczeniem posypać ciasto kruszonką i owocami, dzięki czemu drożdżówka
po upieczeniu nie potrzebuje żadnych innych dodatków. Ponieważ piekłam to
ciasto zimą, zdecydowałam się na wersję bez owoców. Jednak ciasto jest tak
smaczne, że nie odczułam, żeby czegokolwiek mu brakowało. Traktujcie więc owoce
jako opcjonalny dodatek, a nie składnik obowiązkowy.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich ze Starego Sioła opublikowano
w książce „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi
Lubaczowskiej” wydanej przez Powiat Lubaczowski.
Ciasto drożdżowe – kuchnia podkarpacka |
Składniki na keksówkę 11x35 cm:
- 500 g mąki pszennej
- 75 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 125 g masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 3 łyżki oleju
Kruszonka:
- 70 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g zimnego masła
Opcjonalnie:
- owoce: jagody, maliny, wiśnie lub inne
Składniki na kruszonkę rozcieramy w palcach i w
przykrytej miseczce odstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy ciasto drożdżowe. Drożdże rozcieramy
z łyżeczką cukru i łyżką ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10
minut – do wyrośnięcia. Masło roztapiamy w garnuszku i odstawiamy. Mleko podgrzewamy,
dodajemy cukier i mieszamy aż cukier się rozpuści. Mleko łączymy z masłem i odstawiamy.
Jajka i żółtko miksujemy lub ubijamy trzepaczką w osobnej misce. Do średniej
miski przesiewamy mąkę, do której dodajemy jajka, wyrośnięte drożdże i lekko
ciepłe mleko z masłem. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, po czym
przykrywamy je i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Po tym czasie do
ciasta dodajemy olej i ponownie wyrabiamy przez 10 minut. Ciasto przekładamy do
keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy kruszonką (ewentualnie owocami
i kruszonką). Drożdżówkę odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (zwykle na
około 30 minut). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni C, po czym podwyższamy
temperaturę do 200 stopni C. Pieczemy około 30 minut.
Ciasto drożdżowe – kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na lokalne słodkości
znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)
Ciasta drożdżowe należą do moich ulubionych.
OdpowiedzUsuńU nas to się nazywa "Bułka brytfon" i jest na liście dziedzictwa kulinarnego Polski.
OdpowiedzUsuń