sobota, 7 stycznia 2023

Forszmak wieprzowy – kuchnia podkarpacka

Forszmak wieprzowy – kuchnia podkarpacka
Forszmak wieprzowy – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Skolin, gmina Wielkie Oczy, powiat lubaczowski

Forszmak to regionalne danie typowe dla wschodnich rejonów Polski. Znane jest głównie na Lubelszczyźnie, ale też w północno-wschodniej części Podkarpacia. Jest to danie mięsno-warzywne gotowane na gęsto – coś pomiędzy bardzo gęstą zupą a gulaszem. W zależności od regionalnych zwyczajów forszmak gotuje się na mięsie drobiowym, albo wieprzowym. Często dodaje się do niego również boczek lub inne wędliny. Swój charakterystyczny lekko kwaskowy smak forszmak zawdzięcza przecierowi pomidorowemu oraz kiszonym ogórkom. To jednogarnkowe danie podaje się z chlebem jako obiad lub kolację.

Przepis Koła Gospodyń wiejskich Skolin opublikowano w książce „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziemi Lubaczowskiej” wydanej przez Powiat Lubaczowski.

PS. Czyż nazwa gminy Wielkie Oczy nie jest najładniejszą w Polsce? :)


Forszmak wieprzowy – kuchnia podkarpacka
Forszmak wieprzowy – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 300 g polędwicy wieprzowej (surowe mięso)
  • 200 g szynki wędzonej (wędlina)
  • 200 g boczku wędzonego
  • 7-8 ziemniaków
  • 2-3 ogórki kiszona
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

Polędwicę kroimy w paseczki, oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy ją w mące pszennej i  krótko obsmażamy z każdej strony na gorącym oleju.

Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę, wrzucamy do garnka z wodą, solimy i podgotowujemy na pół-miękko.

Boczek i szynkę kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka, a ogórki w paseczki. Czosnek siekamy drobno. Na oleju podsmażamy cebulę, którą lekko solimy i dodajemy do niej posiekany czosnek. Po kilku minutach do cebuli dodajemy obsmażoną polędwicę oraz boczek i szynkę. Na koniec dodajemy ogórki i chwilkę smażymy. Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy, bulion oraz podgotowane ziemniaki. Gotujemy razem do miękkości ziemniaków. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy śmietanę i posypujemy natką pietruszki. Podajemy z chlebem.

Więcej regionalnych przepisów w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.