Jabłecznik z Różanki – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Różanka, gmina Wiśniowa, powiat strzyżowski
Jabłecznik to uniwersalne ciasto, które pasuje na każdą
okazję. Od pokoleń pieczone jest od święta i na co dzień. Zaletą tego ciasta są
proste i dostępne przez cały rok składniki, ale przede wszystkim jego smak. I
choć jabłecznik zna każdy, zachęcam do wypróbowania przepisu Koła Gospodyń
Wiejskich z Różanki, bo ciasto jest wyborne.
Przepis pochodzi z publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina
smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania
Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”.
Jabłecznik z Różanki – kuchnia podkarpacka |
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 250 g margaryny (można zastąpić masłem)
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- cynamon
- 1,5 - 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta)
- cukier puder do oprószenia
Mąkę pszenną i margarynę siekamy nożem, po czym dodajemy
cukier, cukier waniliowy, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto.
Dzielimy je na 2 części i chłodzimy w lodówce około 30 minut.
Jabłka obieramy, ścieramy na grubej tarce, mieszamy z cukrem
(wg uznania, np. 2-3 łyżki) i cynamonem. Połowę ciasta rozwałkowujemy na
wielkość blaszki. Blaszkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do
pieczenia, przekładamy rozwałkowaną połowę ciasta, na to jabłka i drugą rozwałkowaną
część ciasta. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół). Po upieczeniu oprószamy cukrem
pudrem.
Jabłecznik z Różanki – kuchnia podkarpacka |
Dodam jeszcze, że białka można wykorzystać i upiec bezy. Wystarczy je ubić, dodając stopniowo 240 g drobnego cukru i szczyptę soli. Pieczemy w 140 stopniach C przez około 45 minut.
Więcej przepisów na
podkarpackie ciasta w zakładce
Zapraszam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.