sobota, 1 kwietnia 2023

Jabłecznik z Różanki – kuchnia podkarpacka

Jabłecznik z Różanki – kuchnia podkarpacka
Jabłecznik z Różanki – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Różanka, gmina Wiśniowa, powiat strzyżowski

Jabłecznik to uniwersalne ciasto, które pasuje na każdą okazję. Od pokoleń pieczone jest od święta i na co dzień. Zaletą tego ciasta są proste i dostępne przez cały rok składniki, ale przede wszystkim jego smak. I choć jabłecznik zna każdy, zachęcam do wypróbowania przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Różanki, bo ciasto jest wyborne.

Przepis pochodzi z publikacji „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”.

Jabłecznik z Różanki – kuchnia podkarpacka
Jabłecznik z Różanki – kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 25x35 cm:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 żółtka
  • 250 g margaryny (można zastąpić masłem)
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • cynamon
  • 1,5 - 2 kg jabłek (najlepiej szara reneta)
  • cukier puder do oprószenia

Mąkę pszenną i margarynę siekamy nożem, po czym dodajemy cukier, cukier waniliowy, żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części i chłodzimy w lodówce około 30 minut.

Jabłka obieramy, ścieramy na grubej tarce, mieszamy z cukrem (wg uznania, np. 2-3 łyżki) i cynamonem. Połowę ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Blaszkę smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy rozwałkowaną połowę ciasta, na to jabłka i drugą rozwałkowaną część ciasta. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół). Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.


Jabłecznik z Różanki – kuchnia podkarpacka
Jabłecznik z Różanki – kuchnia podkarpacka

Dodam jeszcze, że białka można wykorzystać i upiec bezy. Wystarczy je ubić, dodając stopniowo 240 g drobnego cukru i szczyptę soli. Pieczemy w 140 stopniach C przez około 45 minut.

 

Więcej przepisów na podkarpackie ciasta w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.