Zupa szczawiowa na kefirze – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Rozbórz, gmina Przeworsk
Małe niuanse i regionalne zwyczaje wpływają na smak dobrze
znanych potraw. Zupa szczawiowa jest dobrym tego przykładem. W Rozbórzu koło
Przeworska zupę zabiela się głównie kefirem i dodaje się do niej świeży
czosnek. Ta niewielka zmiana dość znacząco wpływa na smak potrawy i wyróżnia ją
spośród innych. Zupa z Rozbórza jest nie tylko kwaśniejsza od typowej zupy
szczawiowej, ale za sprawą czosnku jest też na swój sposób ostra. W tym
regionie zupę tradycyjnie podaje się z jajkiem ugotowanym na twardo.
Przepis Koła Gospodyń Wiejskich w Rozbórzu znajdziecie w
publikacji „Śladami dawnych smaków Powiatu Przeworskiego”.
Zupa szczawiowa na kefirze – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 i 1/2 litra wody
- 1 marchew
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1/2 pęczka koperku
- 1 duża garść świeżego szczawiu
- 100 g masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka kefiru
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki pszennej
- jajka na twardo
Do garnka z zimną wodą wkładamy obraną marchew, seler, całą cebulę i gotujemy na niewielkim ogniu. Kiedy warzywa zmiękną wyjmujemy je. Umyty szczaw drobno kroimy i podsmażamy na maśle, po czym dodajemy do wywaru. Kefir, śmietanę i mąkę mieszamy, zaprawiamy gorącą zupą i wlewamy do garnka. Na koniec do zupy szczawiowej dodajemy pokrojony czosnek i posiekany świeży koperek. Doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy. Zupę szczawiową na kefirze podajemy z ugotowanym jajkiem.
Zupa szczawiowa na kefirze – kuchnia podkarpacka |
Zapraszam również do
wypróbowania innych regionalnych przepisów na zupę szczawiową
Więcej podkarpackich dań
w zakładce
Zapraszam :)
Zupę szczawiową gotuje często. Jest to moja ulubiona zupa od czasów dzieciństwa (uwielbiam jej kwaśny smak, jest bardzo wyrazista). W tym roku gotowałam już kilka razy, szczególnie, ze mam własny szczaw z mojego ogródka.
OdpowiedzUsuńJednak jeszcze nie przygotowywałam jej na kefirze. Nie wydaje się skomplikowana, postaram się na dniach przygotować tę wariację. Szczególnie, ze często sięgam po polskie kuchnie regionalne.