środa, 27 maja 2020

Zupa szczawiowa z ziemniakami – kuchnia podkarpacka

Zupa szczawiowa z ziemniakami – kuchnia podkarpacka
Zupa szczawiowa z ziemniakami – kuchnia podkarpacka

Zupa szczawiowa jest prostym daniem, które niegdyś gotowano na tygodniu, kiedy nie było wiele czasu na „szykowanie” obiadu. Jeśli z niedzieli został rosół, szczawiowa gotowana była na jego bazie, dzięki czemu miała bogatszy smak. Gdy rosołu nie było, gotowano ją na wodzie. W odróżnieniu od szczawiowej na przetartym szczawiu, wersja ze szczawiem krojonym jest nieco kwaśniejsza. Młode ziemniaki i gotowane jajko podawane z zupą czyniły z niej kompletne danie, które czasem musiało wystarczyć za cały obiad.

Przepis na szczawiową z ziemniakami pochodzi z Cmolasu (powiat kolbuszowski), z terenów dawnej Puszczy Sandomierskiej.

Zupa szczawiowa z ziemniakami – kuchnia podkarpacka
Zupa szczawiowa z ziemniakami – kuchnia podkarpacka

Składniki na 4 porcje:

  • 1,5 l rosołu lub wody
  • 200 g liści szczawiu*
  • 2 łyżki masła
  • 250 ml śmietany
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • sól do smaku
  • Dodatkowo:
  • ugotowane młode ziemniaki
  • 2 jajka ugotowane na twardo

*100 g świeżego, nie mytego szczawiu, zajmuje jeden głęboki talerz wypełniony z czubkiem. Najlepiej smakują młode, małe listki.

Szczaw płuczemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło i dokładamy szczaw. Podsmażamy go przez 2 minuty na małym ogniu. Szczaw szybko zrobi się brązowy i zmięknie.

Wodę lub rosół zagotowujemy i dodajemy szczaw. Śmietanę łączymy z mąką, mieszamy i zaprawiamy kilkoma łyżkami gorącej zupy, po czym całość wlewamy do garna z zupą i jeszcze raz zagotowujemy, doprawiając do smaku solą.

Jajka obieramy i kroimy na dwie połówki. Na każdy talerz nakładamy zupę, dodajemy połówkę jajka pokrojoną w kostkę i młode ziemniaki.


Zupa szczawiowa z ziemniakami – kuchnia podkarpacka
Zupa szczawiowa z ziemniakami – kuchnia podkarpacka


Zupa szczawiowa z ziemniakami – kuchnia podkarpacka
Zupa szczawiowa z ziemniakami – kuchnia podkarpacka


 

Więcej regionalnych zup znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.